torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Utbudsoro lyfter oljepriset

Publicerad: 13 december 2022, 07:23

Foto: Shutterstock

Avancemanget i oljepriserna under tisdagsmorgonen fick troligen fart av att en viktig rörledning som matar USA med resursen fortsatt var stängd.


Nyhetsbyrån Direkt


Som lök på laxen har Rysslands president Vladimir Putin i fredags förra veckan sagt att landet kan komma att minska på sin oljeproduktion. En överhängande oro för ett snävare utbud av det svarta guldet sågs därmed på marknaden.

Ytterligare lättnader i coronarestriktioner i Kina eldade också på prisuppgångarna, då återöppnade av samhällen tenderar innebära ökad oljeefterfrågan.

Första terminen för den amerikanska WTI:n handlades upp 1,3 procent och ett fat bytte därmed händer till 74:11 dollar. Motsvarande termin för Nordsjöoljan Brent stärktes också 1,3 procent till 78:99 dollar fatet. Noterbart är att oljepriserna sågs kring nivåer senast sedda i början av året.

På den negativa sidan, sett ur ett prisperspektiv för oljan, har analytiker vid Haitong Futures varnat för den snabba spridningen av coronaviruset i kinesiska städer, rapporterar Investing.com. Faktumet kan tänkas dämpa marknadens riskbehängenhet något och det krävs tydligare signaler på en återhämtande efterfrågan av oljan innan ordentligt prisstöd kan ses i terminerna, resonerar analytikerna.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera