torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

UBS: Kopparpriset ska upp över 10 000 dollar

Publicerad: 20 januari 2023, 10:15

Foto: Shutterstock

Den schweiziska banken UBS spår att kopparpriset mot slutet av året når nivåer på över 10 000 dollar per ton, vilket motsvarar en uppsida på drygt 7 procent sett till fredagens prisnivåer. Det rapporterar nyhetsbyrån Dow Jones.


Nyhetsbyrån Direkt


Banken är av bedömningen att kopparpriset under årets gång fortsätter stiga och nämner bidragande faktorer så som stark efterfrågan från Kina efter återöppnandet av samhällen efter covid-19-nedstängningar. Tillsammans med nuvarande låga lagernivåer samt en ”stark” kinesisk efterfrågan väntas ett underskott om 70 000 ton på marknaden för det innevarande året.

”Nätrelaterade infrastrukturprojekt och eldrivna fordon bör leda till en ökad kinesisk efterfrågan på koppar om 2,6 procent under 2023”, uppgav Dominic Schnider på UBS i en kommentar och tillade att den globala kopparefterfrågan troligen stiger med 3,1 procent i år.

Sedan inledningen av 2023 är tonpriset på koppar upp cirka 11 procent till ungefär 9 300 dollar.

UBS spår att kopparpriset stärks till 10 250 dollar per ton omkring september, en prisnivå som sedan väntas hålla i sig för resterande del av året.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera