lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Trevande öppning för råvaror

Publicerad: 25 februari 2013, 08:38

Råoljan och ädelmetallerna pekade försiktigt uppåt, medan basmetallerna överlag var nedåt med undantag för koppar som tog litet mark.

Ämnen i artikeln:

Råvarumarknaden

Nyhetsbyrån Direkt


Marknaden uppges ha varit avvaktande även i slutet av förra veckan inför det stundande valet i Italien. Utfallet var alltjämt ovisst under måndagsmorgonen.

Oljemarknadens fokus riktas annars mot de förestående samtalen kring det iranska nukleära programmet. Iran kommer att träffa företrädare för Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Storbritannien i Kazakstan under tisdagen. Irans oljeexport är under embargo och samtalen länderna emellan kommer att skärskådas för att bedöma om iransk olja åter kan börja flöda på världsmarknaden.

”Iran är alltjämt en betydande producent och alla större förändringar av deras produktion har potential att få betydande påverkan på det globala utbudet”, resonerar Ric Spooner, chefanalytiker vid CMC Markets i Sydney, i en kommentar till Bloomberg News.

Röster höjdes dock för att sannolikheten för en lösning inte ska ställas för högt.

”Det finns inga tecken på att vi får se förhandlingarna föras framåt denna vecka. Jag är inte hoppfull om att en överenskommelse kan nås i Kazakstan. Jag ser inte heller några tecken på att USA kommer att erbjuda Iran några lättnader i sanktionerna”, säger Robin Mills, chef för Dubai-baserade Manaar Energy Consulting and Project Management, till Bloomberg News.

Något före klockan 9 handlades WTI-oljan i första termin 0:04 dollar högre till 93:17 dollar per fat. Brent var upp 0:20 dollar till 114:30.

Hedgefonder och andra finansiella aktörer har dragit ned sina långa positioner i olja, enligt Commodity Futures Trading Commissions senaste rapport. Under veckan till den 19 februari minskade de långa positionerna med drygt 6 procent, den största veckovisa nedgången sedan mitten av december.

Bland basmetallerna var kopparterminen upp 39 dollar till 7.840, men i övrigt pekade kurvorna nedåt.

Zinken var ned 11 dollar till 2.077, nickel ned 95 dollar till 16.880 och aluminium ned 9 dollar till 2.039.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld upp 0,4 procent, eller drygt 5 dollar, till 1.586 dollar per fat.

Finansiella aktörer har gått ur långa positioner i guld i stor utsträckning, enligt Commodity Futures Trading Commission. Under veckan till den 19 februari minskade de långa positionerna med 40 procent, den största nedgången sedan slutet av juli 2007.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera