torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Stigande oljepris efter saudisk produktionsminskning

Publicerad: 5 juni 2023, 05:22

Foto: Shutterstock

Oljepriset steg kraftigt i den inledande handeln på måndagen efter att Saudiarabien meddelat en produktionsminskning i helgen.


Nyhetsbyrån Direkt


Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz bin Salman uppgav i samband med mötet inom Opec+ att landet ska minska produktionen med ytterligare 1 miljon fat per dag från juli till 9 miljoner fat per dag. Det följer på en produktionsminskning om 500.000 fat i april.

Oljepriset har, trots totala produktionsminskningar på 3,66 miljoner fat per dag inom Opec+, fortsatt att sjunka i spåren av minskad efterfrågan, och åtgärden är ett led i att hålla priset uppe.

Opec+ beslutade också om sänkta kvoter för andra länder från nästa år, mer i linje med reella produktionsnivåer, men också ökad produktion för Förenade Arabemiraten.

Det samlade produktionsmålet för 2024 sattes till 40,5 miljoner fat per dag, vilket formaliserar och förlänger tidigare beslut om produktionsminskningar.

Abdulaziz sade att produktionsminskningen till en början är för juli men kan komma att förlängas, rapporterar Financial Times.

Priset på Brent steg initialt mer än 3 procent till 78 dollar per fat, för att sedan sjunka tillbaka till 77 dollar, fortsatt en betydande uppgång från fredagen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera