torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

SHB: Botten har nåtts på råvarumarknaden

Publicerad: 12 september 2023, 08:47

Foto: Handelsbanken

Basmetallpriserna har nått botten och kommer att stiga. Det bedömer Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer som även ser en uppsida i SSAB och Boliden inför deras kommande rapporter.
✔ Två favoriter i sektorn
✔ Fundamentalt billig efter nedgången
✔Behövs inte mycket för att aktien ska lyfta

Ämnen i artikeln:

HandelsbankenBolidenSSAB

Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


Flera basmetaller har haft en svag utveckling i år. Bland annat nickelpriset som är ned över 30 procent sedan årsskiftet följt av zink med minus 15 procent och aluminium med minus 7 procent. Kopparpriset handlas i det närmaste oförändrat.

"Råvaror generellt ligger unisont på bottennivåer. Stål, industrimetaller och skogsprodukter befinner sig samtliga på eller nära en cyklisk botten just nu", säger Christian Kopfer till Nyhetsbyrån Direkt.

Nyhetsbyrån Direkt: Så du bedömer att botten är nådd?
"Ja, det ligger där omkring. Men det betyder inte att det blir högkonjunktursnivåer inom några månader, men det kommer inte bli värre, särskilt om man tittar på zink, nickel, aluminium och europeiskt stål".

Enligt råvaruanalytikern kan detta tolkas som att även den allmänna konjunkturen kan vara på väg att vända.

"Generellt sett ligger råvarorna före den allmänna konjunkturen, vilket gör att de priserna kommer vända upp tidigare. Det har att göra med att råvarupriserna stabiliseras och börjar stiga när utbudet dras ned. Det kommer inte bli något rally, men det kommer klättra på".

Bland enskilda bolag följer Christian Kopfer Boliden och SSAB extra noga.

"SSAB har kommit ned, men har ändå gått bättre än index totalt i år (+11 procent), även fast jag tycker att aktien borde ha gått ännu bättre. Boliden har varit ett sänke (-23 procent i år), och det handlar inte bara om att zinkpriset har varit svagt utan mycket på vad de har gjort själva med interna stökigheter, branden i Rönnskär och nedstängningen av en av sina största zinkgruvor med mera".

NB: Bedömer att du Boliden-aktien har nått botten?
"Rent fundamentalt tycker jag den är billig runt 300 kronor som den kostar nu. Det har att göra med att bolagets intjäningsförmåga på metallpriserna som ligger strax över cyklerna, och då borde aktien kosta runt 400 kronor."

NB: Vad har du för förväntningar på de här bolagens kvartalsrapporter?
"Marknaden räknar med att estimaten för SSAB ska komma ned, men det är jag inte alls säker på. Jag tror snarare att finns en uppsida för 2024. Boliden har gått väldigt dåligt och jag tror inte det behövs speciellt stora positiva överraskningar för att aktien ska stiga", säger Christian Kopfer.

Läs mer: Tre välmående bolag att köpa när trenden vänder

Läs mer: Fridell: Investmentbolagen jag aldrig skulle köpa

Läs mer: Populära fetmaläkemedel ger kursrally – förvaltaren pekar ut fyra vinnare

Läs mer: Hernhag Så blir du rik på börsen

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera