måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Råvaror runt nollan

Publicerad: 18 juni 2012, 08:23

Råvarumarknaderna inledde veckan med högre priser efter att det grekiska valet mottagits positivt på finansmarknaderna. Men glädjen blev kortlivad och sentimentet dämpades betydligt under loppet av förmiddagen.


Nyhetsbyrån Direkt


”Alla som hoppades på skarpa prisuppgångar på råvarumarknaderna under morgonen efter det grekiska valet kommer att vara besvikna. Marknadsaktörer är helt klart medvetna om att det enda som har köpts är mer tid, och att det underliggande problemet inte har lösts. Skuldkrisen kommer att fortsätta att oroa marknaden under en lång tid, vilket skulle kunna förhindra en kraftig uppgång i råvarupriserna”, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Vid klockan 11.35 var WTI-oljan ned 0:22 dollar till 83:81 dollar per fat medan Brent hade stigit 0:06 dollar till 97:67.

Ny Demokrati stod som segrare i det grekiska parlamentsvalet på söndagen. De får också tillsammans med det andra tidigare regeringspartiet Pasok en egen majoritet i parlamentet, vilket öppnar för en fortsättning av det nuvarande stödpaketet. Ny Demokrati fick 29,7 procent av rösterna, medan Syriza fick 26,9 procent och Pasok 12,3 procent.

Ledaren för Ny demokrati, Antonis Samaras, sade på söndagen att det grekiska folket uttryckt sin vilja att vara förankrat i euron, förbli en integrerad del i euroområdet och efterleva landets åtaganden.

Ännu har dock ingen regering bildats, men förhandlingar mellan partierna inleds redan på måndagen.

”Investerare bör vara försiktiga innan Grekland bildar en regering som skulle kunna stabilisera marknaden på kort-medellång sikt”, sade Myrto Sokou, analytiker vid Sucden Financial till Bloomberg News.

Statspappersräntorna i Italien och Spanien steg kraftigt under förmiddagen, efter att ha inlett betydligt lägre.

På måndagen inleder Iran och de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd förhandlingar i Moskva om Irans atomenergiprogram i Moskva. Bedömare som tidigare har haft förhoppningar om ett genombrott i samtalen har blivit allt mer skeptiska i takt med att uttalanden från iranska beslutsfattare visat tecken på en mer hårdför hållning.

EU:s utrikespolitiske talesman Michael Mann klargjorde inför förhandlingarna att EU kommer att gå vidare med oljeembargot mot Iran, och att det ska genomföras enligt plan den 1 juli.

Sanktionerna kommer att träda i kraft den 1 juli eftersom inget har förändrats. Vi hoppas att de kommer att engagera sig. Det finns ingen anledning att samtala bara för samtalens skull”, sade han.

Säkerhetspolitiska bedömare är pessimistiska inför samtalen, och ser det som osannolikt att parterna kommer att nå en uppgörelse.

”Ett genombrott i Moskva är inte troligt. Medan det är viktigt att vara realistisk om utmaningarna som förhandlarna står inför, är det också viktigt att notera att vi rör oss längs en väg som måste följas för att förhindra ett Iran med kärnvapen men även ett nytt krig”, sade Greg Thielmann, analytiker vid Arms Control Association till Bloomberg News.

Ändå gav Irans president Mahmoud Ahmadinejad vissa indikationer på medgörlighet i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung på måndagen. Han indikerade att Iran kan komma att kompromissa om landets anrikning av uran på upp till 20 procent, så länge som de får något tillbaka för det.

”På en frivillig basis är vi nu villiga att ta positiva steg, om den andra sidan också tar steg. Vi hoppas att vi kan göra framsteg i Moskva”, sade han.

Även bland basmetallerna på London Metal Exchange dämpades uppgångarna under förmiddagen, men kopparn var ändå högre jämfört med fredagen, med stöd av stark utveckling på aktiemarknaderna i Kina. Kopparns tremånaderstermin på London Metal Exchange steg 13 dollar till 7.523 dollar per ton, medan zinkpriset var ned 2 dollar till 1.902 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden noterade spotpriset på guld en nedgång om 4 dollar till 1.624 dollar per uns, medan silvret var ned 0:115 dollar till 28:56.

Noteringar klockan 11.35

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:22 USD 83:81 Brent, första

termin +0:06 USD 97:67

Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar +13 USD 7.523

Zink -2 USD 1.902

Aluminium +3 USD 1.936

Nickel +45 USD 16.895

Bly -2 USD 1.921

Tenn -181 USD 19.519

Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -3:25 USD 1.623:85

Silver -0:115 USD 28:5775

Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull +0:0048 USD 0:7150

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera