fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Råvaror kan bli en fullträff

Publicerad: 15 december 2011, 14:13

Aktiemarknaden är skakad av den europeiska skuldkrisen och det är upplagt för nya börsbesvikelser nästa år. VA Börs tipsar därför om de heta investerartrenderna för 2012 och råvaror är första tipset.

Ämnen i artikeln:

KopparNickelOljaRåvarumarknadenZink

Pontus Herin

pontus.herin@di.se


Råvaror, företagsobligationer och hedgefonder kan bli vinnarna under 2012. En annan investeratrend som granskas är automatiserad handel. Slutligen blir det en genomgång av de politiska händelser som kan komma att prägla finansåret 2012.

Men vi börjar alltså med att titta på råvarorna.

Om aktiemarknaden bygger på psykologi och förväntningar om framtiden så styrs råvarupriserna av det verkliga utbudet och efterfrågan.

Råvarupriserna faller därför först när industriproduktionen verkligen viker och då har börsen normalt redan toppat minst ett halvår tidigare.

Det bästa sättet att bedöma råvaror som investering är därför att noga följa makroindikatorerna. Men detta är som sagt enligt historien och frågan allt fler ställer sig är om det här gamla sambandet gäller fortfarande.

Metallpriserna har fallit med ungefär 25 procent i genomsnitt sedan årsskiftet, trots att skuldkrisen i södra Europa ännu inte slagit på allvar mot den reala ekonomin och efterfrågan på metaller är fortsatt god.

Den allmänna bilden bland analytikerna är att recessionen i Europa inte blir så djup att den kommer slå allvarligare på den globala tillväxten än att den kommer landa på 3 procent nästa år, från tidigare prognos på runt 4 procent.

Med det grundscenariot har råvaror goda möjligheter att överraska positivt.

Spannmålspriserna, som fallit rejält i år, tillhör de mest intressanta eftersom de underliggande trenderna med en snabbt växande medelklass i Kina och Indien på sikt måste leda till högre priser.

Metallerna är, trots årets nedgång, mer riskabla. Koppar ser mest intressant ut med tanke på att utbudet inte hänger med efterfrågan. Andra metaller, som nickel och zink är mer vanskliga eftersom beroendet av Kina är extremt stort och det räcker med bara en marginell nedgång av efterfrågan där för att priserna ska falla.

Oljepriset, som mer och mer lever sitt eget liv, har påverkats av störningar i produktionsledet samt politiska konflikter, särskilt i Nordafrika och Mellanöstern, än verkligt fundamentala faktorer det senaste året.

En inbromsning av efterfrågan nästa år och ett mer normalt utbud ska leda till lägre priser. Men det finns å andra sidan stor risk för nya konflikter, inte minst i Iran som står för ungefär 7 procent av världens oljeproduktion.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera