tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Positiva överraskningar och basmetaller

Publicerad: 17 januari 2011, 15:49

Den makroekonomiska statistiken fortsätter att överraska positivt, och det gör att man på Handelsbankens råvaruavdelning på fortsatt god avkastning, särskilt för basmetallerna.

Ämnen i artikeln:

BasmetallerRåvarumarknaden

AB

Anna Blomén


I veckans råvarubrev tar Handelsbankens råvaruanalytiker upp något så intressant som det Manulifes överraskningsindex som mäter om ekonomisk data kommer in bättre eller sämre än vad marknaden förväntar sig. Detta index har under 2010 legat över noll, vilket betyder att data varit bättre än vad marknaden har förväntat sig i genomsnitt.

Handelsbanken påpekar att denna indikator varit stark särskilt under senhösten, och att bättre data än förväntat brukar vara en trend som håller i sig en tid fram till att marknaden successivt skruvar upp sina förväntningar. Samtidigt brukar priserna på tillgångar anpassas till det nya läget och uppgången kan alltså fortsätta uppåt ännu en tid.

Handelsbankens eget råvaruindex backade dock förra veckan. Främst eftersom dollarn föll 3 procent. Underliggande råvaror steg däremot 1,9 procent.

Uppgången leds av Nickel och råolja medan elpriset faller tillbaka. Handelsbanken tror också på fortsatt uppgång för Nickel, trots att råvaran gått upp starkt den sista tiden. Bland bankens anledningar till denna optimism finns det faktum att Nickel ett tekniskt motstånd vid 25 000 dollar per ton och att det ofta blir bakslag för ny produktion. 2011 kan därför bli ett år i skarven mellan starkare global efterfrågan och i väntan på ny gruvproduktion.

Andra basmetaller som fortfarande glänser är koppar, aluminium och zink. Kina är den stora marknaden för dessa metaller, som visserligen gått upp starkt, men fortfarande efterfrågas i stora mängder. Handelsbanken tror att marknaderna kan bli volatila, men att uppgången fortsätter.

ANNA BLOMÉN

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera