torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Oljerally efter uppgörelse

Publicerad: 12 december 2016, 07:23

Foto: Leonardo Petricio /AP-TT

Oljeproducerande länder såväl utanför som inom Opec kom på lördagen överens om ett avtal för att minska produktionen och därmed få bukt med utbudsöverskottet. Det var första gången sedan 2001 som ett sådant avtal nåddes.


Nyhetsbyrån Direkt


Det rapporterar Reuters. Oljepriset har stigit kraftigt efter uppgörelsen, upp 5 procent och med Brent tillfälligt över 57 dollar per fat.

Producenterna utanför Opec har kommit överens om att minska produktionen med 558.000 fat per dag, vilket är något mindre än det ursprungliga målet på 600.000 fat.

Till detta kan läggas Opec-avtalet föregående vecka om att minska utbudet med 1,2 miljoner fat per dag, varav Saudiarabien lovat minska med så mycket som 486.000 fat per dag.

Saudiarabiens energiminister Khalid al-Falih sade att överenskommelsen cementerar och förebereder dem för ett långvarigt samarbete, och kallade uppgörelsen för ”historisk”.

Han sade också att Saudiarabien kan vara redo att minska ”betydligt under nivån” som Opec kom överens om i slutet av november.

Samtidigt uppger källor till Reuters att Saudiarabiens produktion i november låg på en rekordhög nivå, på 10,72 miljoner fat per dag, upp från 10,625 miljoner i oktober. Marknadsbedömare hade väntat sig en nedgång.

Rysslands energiminister Alexander Novak sade på lördagen att avtalet kommer att skynda på stabiliseringen på oljemarknaden, minska volatiliteten och dra till sig nya investerare.

Ryssland kommer att minska med 300.000 fat per dag. Alexander Novak sade att de till mars ska minska med 200.000 fat per dag, jämfört med nivån i oktober på 11,247 miljoner fat. Efter sex månader ska utbudet ligga på 10,947 miljoner fat per dag.

Marknadens fokus kommer nu att vändas mot implementeringen av avtalet. Bedömare befarar att en del länder utanför Opec kommer att presentera naturliga utbudsnedgångar som bidrag till produktionsminskningen.

”De uppskattar nu alla högre priser och efterföljandet verkar vara bra i detta tidiga skede. Men då priserna fortsätter att stiga så kommer efterföljandet att erodera”, sade Opec-bevakaren Gary Ross på Pira Energy i en kommentar.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera