torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Oljeprisfall efter löfte ta bort sanktioner mot Iran

Publicerad: 27 september 2019, 13:17

Foto: istockphoto

(Uppdaterad) USA har erbjudit Iran sanktionsfrihet mot att landet går med på förhandlingar, enligt ett uttalande från Irans president Hassan Rouhani, publicerat på hans officiella hemsida.


Nyhetsbyrån Direkt


USA erbjöd sig att ta bort samtliga sanktioner mot Iran i utbyte mot förhandlingar, något som iranierna dock inte ansåg vara tillräckligt vid veckans möte vid FN:s generalförsamling.

”Tyska rikskanslern, Storbritanniens premiärminister och Frankrikes president insisterade på att mötet skulle äga rum. Amerikanerna har mot detta lovat att lyfta samtliga sanktioner”, säger Hassan Rouhani enligt hans officiella hemsida.

Inte acceptabelt

Åtgärden var dock inte acceptabel nog, även om Iran skulle vilja förhandla, givet den press som råder mot Iran och det så kallade 5+1-ramverket, där FN:s säkerhetsråds fem permanenta medlemmar (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) och Tyskland nådde fram till det så kallade kärnavtalet med Iran 2015. ”Ingen kan förutsäga vilka konsekvenserna blir av sådana förhandlingar”, säger Hassan Rouhani. Samtal mellan USA och Iran såg en kort period ut att vara allt mer troliga efter indikationer från president Donald Trump och avskedandet av Iranhöken John Bolton från rollen som nationell säkerhetsrådgivare inför FN:s generalförsamlings möte i New York.

Absoluta krav

Attackerna den 14 september på oljeprocessanläggningar i Saudiarabien, som skyllts på Iran av både USA och Saudiarabien, lade dock åter sordin på den sedan länge infekterade stämningen. Iran har hävdat att ett tillbakadragande av USA:s sanktioner, som återinfördes efter att USA backat från det så kallade kärnavtalet, varit ett absolut krav för att återgå till förhandlingsbordet.

Prisuppgången utraderad

Noterbart är också att Saudiarabien tidigare under dagen aviserade en partiell vapenvila i kriget i Jemen, som allmänt ses som ett ombudskrig mellan de regionala arvfienderna Saudiarabien och Iran. Oljepriserna hade kort efter Hassan Rouhanis uttalanden raderat ut hela den kraftiga prisuppgång som orsakades av attackerna i Saudiarabien den 14 september, efter en nedgång på över 2 procent i Brentkontrakten.

USA:s president Donald Trump dementerar att USA erbjudit Iran sanktionsfrihet i utbyte mot att landet går med på förhandlingar.

Den korrekta versionen är att det var Iran som ville att USA skulle lyfta sanktionerna mot landet för att få till ett möte, men de fick nobben, enligt Donald Trump.

”Jag sa, så klart, nej!” skriver president Donald Trump på Twitter.

Oljepriset steg något på Donald Trumps dementi, men Brentkontrakt handlades fortsatt ned med omkring 2 procent för dagen. Priset har nu letat sig tillbaka till nivåerna från innan attackerna mot oljeanläggningar i Saudiarabien den 14 september, attacker som Iran anklagas för.

Samtal mellan USA och Iran såg en kort period ut att vara allt mer troliga, bland annat efter Donald Trumps oväntade avskedande av Iranhöken John Bolton från rollen som nationell säkerhetsrådgivare.

Sordin på sentimentet

Attackerna lade dock åter sordin på den sedan länge infekterade stämningen. Iran har hävdat att ett tillbakadragande av USA:s sanktioner, som återinfördes efter att USA backat från det så kallade kärnavtalet, varit ett absolut krav för att återgå till förhandlingsbordet. Noterbart är också att Saudiarabien tidigare under dagen aviserade en partiell vapenvila i kriget i Jemen, som allmänt ses som ett ombudskrig mellan de regionala arvfienderna Saudiarabien och Iran.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera