torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Oljepriset rusar efter oväntat besked från Opec+

Publicerad: 3 april 2023, 05:45

Foto: iStockphoto

Oljekartellen Opec+ meddelade oväntat på söndagen att de ska sänka produktionen med 1 miljon fat per dag, trots tidigare försäkringar om att produktionen skulle hållas stabil, något som fick oljepriserna att rusa under måndagmorgonen.


Nyhetsbyrån Direkt


Uppgifter till Financial Times gör gällande att Saudiarabien ligger bakom draget att sänka produktionen. Landets beslutsfattare har irriterat sig på det amerikanska beskedet om att avstå från att fylla på strategiska lager på kort sikt. Genom att sänka produktionen ska detta beslut kompenseras, enligt Financial Times.

Vita huset har kommenterat att produktionssänkningen är att betrakta som olämplig.

Prisuppgången mattades av en bit in i handeln men uppgick vid klockan 7.30 till 4,7 procent för så väl Nordsjöoljan Brent som för den amerikanska WTI-oljan.

Oljeterminerna steg initialt omkring 8 procent när handeln startade i Asien på måndagsmorgonen.

Förstaterminskontrakt för ett Brent-fat kostade då 83:68 dollar, en uppgång med 5 procent jämfört med vid svensk börsstängning på fredagen. Motsvarigheten för WTI-oljan kostade 79:26 dollar.

Opec+ har tidigare försäkrat att produktionskvoterna kommer hållas stabila.

Saudiarabien kommer genomföra en frivillig produktionsminskning med 500.000 fat per dag, medan Ryssland kommer förlänga befintliga produktionsminskningar på 500.000 fat per dag till slutet av 2023. Rysslands tidigare besked var att produktionen skulle hållas lägre mellan mars och juni.

Irak, Förenade arabemiraten, Kuwait, Kazakstan, Algeriet och Oman kommer också sänka produktionen, enligt uttalanden från de respektive länderna.

Från och med i juli kommer det finnas 1,6 miljoner fat per dag mindre i marknaden än tidigare väntat.

Opec+ har i tillägg till detta redan beslutat om produktionskapningar på 2 miljoner fat fram till slutet av 2023.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera