torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Oljepriset på högsta nivån sedan november

Publicerad: 6 september 2023, 06:37

Foto: Shutterstock

Oljepriserna handlades nära de högsta nivåerna sedan i november 2022, där Brentoljan noterades över 90 dollar under onsdagsmorgonen, efter tisdagens besked från Saudiarabien och Ryssland om förlängda produktionsminskningar.

Ämnen i artikeln:

Olja

Nyhetsbyrån Direkt


Vid 8.20-tiden hade oljepriserna fallit tillbaka något och terminspriset på Nordsjöoljan Brent noterades ned 0,2 procent till 89:89 dollar per fat och den nordamerikanska WTI-oljan hade backat 0,2 procent till 86:50 dollar.

På tisdagen meddelade Saudiarabien att perioden med frivillig minskning av oljeproduktionen med 1 miljoner fat per dag förlängs med tre månader till och med december i år.

Rysslands biträdande premiärminister Alexander Novak uppgav att Ryssland också kommer att förlänga sin minskning av oljeexporten till årsskiftet. Denna minskning uppgår till 300.000 fat per dag.

Investerare hade räknat med att Saudiarabien och Ryssland skulle förlänga produktionssänkningar in i oktober, men den tre månader långa förlängningen överraskade marknaden.

Åtgärderna begränsar de globala oljemarknaderna avsevärt och kan endast leda till högre oljepriser, menar Jorge Leon, vid Rystad Energy, enligt Reuters.

Han påpekade vidare att högre oljepriser sannolikt kommer att bidra till ett ökat behov av att dämpa inflationen och ytterligare åtstramningar från centralbanker, speciellt i USA.

Goldman Sachs skriver i en kommentar att produktionssänkningarna har ökat risken för stigande oljepris. Investmentbanken skissar på flera scenarier, inklusive ett scenario där Brentoljan stiger till över 100 dollar fatet, även om banken påpekar att det inte är huvudscenariot.

På basmetallmarknaden var prisutvecklingen blandad, med mindre rörelser. Kopparpriset sjönk 0,3 procent medan aluminium och zink däremot var upp 0,2 procent.

Läs mer: Unik lista – aktierna som sänker risken i din portfölj

Läs mer: Villaägare hotas av solcellssmäll – så ska du tänka kring investeringen

Läs mer: Börsexperterna: Mest köpvärda aktierna just nu

Läs mer: Experter: Bäddat för svensk börsrevansch

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera