torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Oljepriset fortsätter nedåt

Publicerad: 3 maj 2023, 09:52

Foto: Getty Images

Pressen på oljepriserna fortsatte på onsdagen, då priset på den amerikanska WTI-oljan sjönk under 70 dollar per fat, vilket var lägsta priset sedan i mars, mot bakgrund av spådomar om att en lågkonjunktur som drar ner efterfrågan väntar.


Nyhetsbyrån Direkt


Priserna befann sig på onsdagen kring den lägsta nivån på fem veckor, och nedgången tilltog sedan statistik från USA visat på en avkylning i arbetsmarknaden inför onsdagens besked från Federal Reserve. Centralbanken väntas avisera den sista styrräntehöjningen för denna åtstramningscykel, där toppnivån i så fall blir intervallet 5–5,25 procent.

Vid sidan av den makroekonomiska agendan har också oron kring tillståndet i amerikansk banksektor ökat och bidragit till negativitet i marknaderna.

Summeringen blir att de negativa inslagen i utvecklingen väger över, där det också finns positiva aspekter att konstatera för efterfrågan. Den största av dessa aspekter är Kinas återöppning från de tidigare hårda covid-19-restriktionerna baserade på nolltolerans för smittspridning, en politik som övergavs i december.

Från utbudssidan har det också kommit påverkan. Den utvidgade oljekartellen Opec+, där Ryssland ingår, aviserade i början av april en oväntad åtstramning av utbudet trots tidigare försäkringar om stabil produktion. Detta ledde till en kortsiktig prisökning i marknaden.

Rysslands förmåga att fortsätta föra ut och sälja olja trots sanktioner från väst har dock varit hög och planat ut Opec-åtgärderna.

Den ryska exporten ökade till över 4 miljoner fat per dag för två veckor sedan och den nivån har endast överskridits en gång tidigare sedan invasionen av Ukraina, enligt tankerdata insamlad av Bloomberg.

Vid 11.40-tiden var Nordsjöoljan Brent ned med 2,2 procent till 73:70 dollar per fat i första termin, medan motsvarigheten för den amerikanska WTI:n kostade 70:04 dollar, motsvarande en nedgång med 2,3 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera