lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Oljeanalytikern: Priset på olja kan nå under 20 dollar fatet

Publicerad: 11 mars 2020, 09:50

Foto: istockphoto

(Uppdaterad) Risken är stor att vi bara sett början på oljeprisets skjuts nedåt. Inom ett år kan priset på olja sjunka under 20 dollar fatet. I extrema fall kan priset närma sig 10 dollar. Det anser den norska chefsoljeanalytikerna Amrita Sen. Goldman Sachs energianalyschef tror för sin del att priset är parkerat runt 30 dollar under de två närmaste åren.


Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


Till Dagens Næringsliv säger oljeanalytikern att värsta scenariot är ett priskrig på olja som varar ett helt år, men kanske inte längre, för då ligger Saudiarabien illa till.

– Det blir svårt, men det är ändå inte omöjligt, säger hon till tidningen.

Amrita Sen är inte särskilt optimistisk när det gäller energisektorn, efter att Saudiarabien satt igång oljepriskriget mot Ryssland.

”Ett blodbad”

Och Ryssland har svarat att landet inte är bundet till produktionsavtalet efter den 1 april, medan Saudiarabien förbereder sig för ”maximal produktion”, vilket skulle leda till ytterligare prisfall.

– Det blir ett blodbad som blir mycket smärtsamt för oljeproducenterna oavsett var de befinner sig, spår hon och utesluter inte heller konkurser inom sektorn.

Amrita Sen startade analysföretaget Energy Aspects tillsammans med sin make Fredrik Fosse och britten Richard Mallinson under 2012.

”Slut på kartellerna”

Goldman Sachs energianalyschef Damien Courvalin säger i en intervju med CNBC, att priset på olja kommer att ligga runt 30 dollar under de närmaste två kvartalen och energimarknaden stöps samtidigt om i grunden. Det är Ryssland och Saudiarabien som kommer att tjäna på det, menar han.

Kartellbildandets tider kan vara på väg att gå mot sitt slut efter kraschen i oljepriset. Den kostsamma amerikanska fracking-utvinningen av olja har nämligen möjliggjorts av artificiellt uppumpade oljepriser och tagit marknadsandelar från Saudiarabien och Ryssland. Nu kommer de marknadsandelarna gå tillbaka, menar Damien Courvalin.

Prisraset är en chans för en balansering av hela industrin och det hela kan rendera i en positiv långsiktig effekt för de som utlöst priskriget, enligt Damien Courvalin.

– Det här kommer att handla om en period av omstrukturering i utbudsledet med mindre aktivitet från högprisproducenter, säger Damien Courvalin.

Långsiktigt är det rationellt för de inblandade, menar han. Faktumet att förra veckans möte i Opec+ renderade i ett fiasko, när Ryssland vägrade gå med på nya produktionsinskränkningar för att stötta ett högre pris i spåren av efterfrågechocken från coronaviruset, är helt logiskt.

De högre priserna i marknaden kan sägas ha varit artificiella då de drivits upp av utbudssänkningar från kartellen. Sambandet har gjort det möjligt för USA att bli en nettoexportör av olja utvunnen till ett mycket högre pris än i Saudiarabien och Ryssland. Frackingbolagen kommer nu i viss mån att försvinna, enligt Goldman-analytikern.

”Till sist ökar priset igen”

Summa summarum väntar en smärtsam period för både USA, Ryssland och Saudiarabien. Enligt Damien Courvalin kommer dock de två sistnämnda att gå vinnande ur leken, något som kommer bli tydligt 2021.

”Visst, det blir lägre priser och det har en negativ effekt, men mycket mer så för dem med höga kostnader än för lågkostnadsutvinning. På lång sikt kan de dock dra ekonomisk vinning”, fortsatte analytikern.

När till sist marknadens blad har rakat bort de aktörer som är beroende av ett högt oljepris så kommer utbudet att tunna ut på naturlig väg och då kommer också priset öka, menar Damien Courvalin.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera