onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

”Oljan kan rusa 50 procent på ett år”

Publicerad: 6 september 2016, 08:19

Foto: istockphoto

Olja kan rusa upp till 50 procent inom det närmaste året, trots att oljepriset föll nästan 7 procent i förra veckan till treveckorslägsta noteringen 43 dollar. Det säger en råvarustrategichef till CNBC.


CF

Christer Fälldin


Under måndagen studsade priset upp igen efter nyheten om att Saudiarabien och Ryssland för samtal om samarbete som syftar till att begränsa oljeproduktionen.

Och det är precis den trenden som är troligast under de närmaste tolv månaderna, anser RBC Capital Markets globala strategichef för råvaror, Helima Croft. Enligt CNBC tror hon visserligen att priset förblir volatilt på kort sikt, men ändå når 60 dollar per fat nästa höst.

– Vi kan nog mot slutet av det här året få se, när vi når december, att oljan kan förflytta sig upp till nivåerna över 50 dollar per fat, sade hon i förra veckan på CNBC:s programpunkt Futures Now.

Hon förutspår även att de nu så bräddfyllda oljelagren börjar tömmas under 2017, och att det sammantaget tar oljepriset upp till 60-dollarnivån. Men en del hänger på vad som händer med de ”stressade oljeproducenterna”, det vill säga stora oljeproducerande länder vars begränsningar i produktionen hittills funnits inom det egna landets gränser.

Helima Croft tar Venezuela som ett exempel på dessa oljeproducenter. Landet har på alla sätt försökt upprätthålla oljeproduktionen trots stor politisk och ekonomisk oro genom många år.

I augusti meddelade International Energy Agency (IEA) att världens oljelager överskrider efterfrågan, men enligt Helima Croft lättar situationen något inom kort, samt att ”nedsidans risker redan är inprisade”.

Just nu vänds världens blickar mot det informella Opec-mötet i september där den huvudsakliga punkten på agendan är om oljeproducenterna i organisationen kan komma överens om en frysning av produktionen.

– Jag tror att marknaden flyttar priset ungefär 5 dollar uppåt i samband med oljemötet. Om ett uttalande kommer efter mötet kommer priset att höjas.

Totalt har oljepriset backat 4 procent i år efter att ha varit parkerat ovanför 50-dollarsgränsen under de första månaderna.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera