måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Oenighet lyfte oljepriset

Publicerad: 8 juni 2011, 17:46

Priset på råolja steg kraftigt efter beskedet om att Opec inte lyckats nå konsensus om förändringar av produktionskvoterna.


Klockan 18.30 noterade WTI-oljans julitermin en uppgång på 2:60 dollar till 101:69 dollar per fat. Det motsvarar en uppgång på 3,6 procent jämfört med innan beskedet att Opec lämnar produktionskvoterna oförändrade. Brent-oljan var samtidigt upp 1:44 dollar till 118:22 dollar per fat.

”Den reflexmässiga reaktionen på Opec-beslutet är förmodligen lite överdriven. Det visar att det finns meningsskiljaktigheter mellan medlemsländerna. Handeln sker mer på de politiska implikationerna av beslutet än på några förändringar i det fysiska utbudet”, sade Carl Larry, chef för energiderivat och forskning på Blue Ocean Brokerage till Bloomberg News.

Kvoterna förblir oförändrade tillsvidare, men Opec hoppas att kunna hålla ett extramöte om tre månader för att utvärdera situationen.

”En höjning av produktionskvoterna var väntad, så det här kommer lite som en chock” sade Rick Mueller på ESAI Energy till Bloomberg News.

Saudiarabiens oljeminister, Ali al-Naimi, beskrev mötet som ”en av de värsta jag har varit med om”. Han sade att Saudiarabien tillsammans med tre andra länder argumenterade för en höjning av produktionen till 30,3 miljoner fat per dag, medan sju länder motsatte sig en ökning.

I en kommentar på beslutet skrev Internationella energimyndigheten, IEA, att det var en besvikelse att Opec misslyckades nå ett beslut om höjda produktionskvoter.

Pågående utbudsstörningar och den svaga globala ekonomin fordrar en snar ökning av utbudet, enligt IEA. Om detta inte sker kommer marknaden att stramas åt ytterligare, vilket skulle undergräva den ekonomiska återhämtningen och detta gynnar varken producenter eller konsumenter, skrev IEA.

Det amerikanska energidepartmentet, DOE, skruvade på tisdagskvällen upp sin prognos för global efterfrågan på råolja och sänkte samtidigt prognosen för utbudet både för 2011 och för 2012. Därmed räknar DOE med ett ännu större underskott på marknaden än i tidigare prognoser.

På onsdagseftermiddagen visade dessutom statistik från DOE att de amerikanska lagren av råolja sjönk med 4,8 miljoner fat under förra veckan, vilket gav oljepriset ytterligare skjuts uppåt. Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 1,4 miljoner fat.

Importen av råolja ökade med 0,92 miljoner fat per dag jämfört med föregående vecka.

Lagren i Cushing, leveranspunkt för WTI-oljan, sjönk med 1,02 miljoner fat.

Lagren av bensin steg med 2,2 miljoner fat. Här väntades lagren stiga med 1,05 miljoner. Importen minskade med 0,08 miljoner.

Lagren av destillat steg 0,8 miljoner under veckan. Här väntades en uppgång med 0,1 miljoner fat. Importen ökade 0,03 miljoner fat per dag.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna ökade med 1,2 procentenheter till 87,2 procent. Analytikerna räknade i genomsnitt med att kapacitetsutnyttjandet skulle ha varit oförändrat.

På London Metal Exchange pekade basmetallerna lägre, med kopparns tremånderstermin ned 90 dollar till 9.050 dollar per ton.

”Ekonomin bromsar in, och Fed kommer varken strama åt eller ackommodera, så det är svårt att se högre kopparpriser just nu”, sade Adam Klopfenstein, marknadsstrateg på Lind-Waldock till Bloomberg News.

Zinkpriset steg 15 dollar till 2.287, medan nickel var upp 190 dollar till 22.815.

Bland ädelmetallerna tappade spotpriset på guld nästan 7 dollar strax under 1.538 dollar. Silvret var samtidigt ned 0:56 dollar till 36:61 dollar per uns.

”Bernanke var inte lika pessimistisk som alla hade väntat sig (i sitt anförande på tisdagskvällen), och det gav dollarn stöd. Guldet reagerar på dollarn”, sade Frank Lesh, handlare på Futurepath Trading till Bloomberg News.

DIREKT

Direkt publicerat:2011-06-08 09:16:19

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera