lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Nyheter pressade vetepriset

Publicerad: 7 juni 2011, 07:28

Ett flertal positiva nyheter angående utbudet av vete fick priset för grödan att falla kraftigt förra veckan. Det som är positivt för vetet kan dock vara negativt för kaffet.

Ämnen i artikeln:

KaffeBomullJordbruksråvaror

ME

Magnus Eriksson


Väderfenomenet La Nina är över för denna gång och stabilare väder är att vänta i Syd- och Nordamerika samt i Australien och Sydostasien.

Detta var en av anledningarna bakom att vetepriset föll tillbaka med sex procent förra veckan hävdar Handelsbanken i ett marknadsbrev. Till de fallande priserna bidrog också det faktum att Ryssland meddelat att de häver sitt exportstopp för vete från och med 1 juli.

Även från Kina kom det nyheter som bidrog till fallande vetepris. Landets jordbruksdepartement rapporterade att höstens veteskörd ser ut att bli större än vad man tidigare trott. Regn i rättan tid kombinerat med bevattning har botat skadorna som orsakades av fem månaders torka. Ökade statliga bidrag till gödsel har också hjälpt till.

Handelsbanken räknar nu med ytterligare fallande vetepriser på kort sikt och inför en säljrekommendation för grödan.

De positiva prognoserna för veteutbudet gäller dock inte om man ser lite längre in i framtiden. Terminspriserna för vårvete i USA steg under förra veckan då regn har försenat sådden i USA och Kanada kraftigt.

Slutet på La Nina är dock inte positivt för alla grödor. När det gäller kaffet innebär det att kalla luftmassor från Antarktis nu når in över Sydamerikas kaffeplantager. Om temperaturen skulle falla ner till 1 grad skadas kaffeskörden.

MAGNUS ERIKSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera