fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Myntbrist efter guldruschen

Publicerad: 19 maj 2010, 12:24

Den oroliga ekonomiska situationen driver guldpriset till nya rekordhöjder och nya kunder till guldhandeln. Men nu börjar det bli ont om guld.

Ämnen i artikeln:

GuldRåvarumarknaden

AB

Anna Blomén


Hedgefonderna har redan investerat tungt i guld, och nu kommer de privata investerarna. Men efterfrågan ställer till det för guldhandlarna.

– Anstormningen av kunder är ännu högre än vid tiden för Lehmans konkurs hösten 2008, säger Robert Hartmann, vd för guldhandeln Pro Aurum i München.

– Kunderna köper både mynt och guldtackor. Det märks verkligen att det har kommit till nya kundgrupper under de senaste dagarna, säger Hartmann till tyska Handelsblatt.

På grund av den höga efterfrågan måste dock flera av dessa kunder vänta flera veckor på sitt guld. Det är det nämligen brist på guldmynt och tackor. Trots att tillverkningen går för högtryck på myntverk i Australien, Kanada, Sydafrika och Österrike, och hos tillverkare av guldtackor som Umicore och Heraeus. På Pro Aurums hemsida anger man en minsta tillverkningstid på ett par veckor för nyköp.

Och utvecklingen kan komma att fortsätta.

– Jag ser priset på 1 800 till 2000 dollar i slutet av året, säger James Turk, grundare av en Goldmoney, en nätplattform för guldhandel.

Det finns dock de som varnar för övermodisk eufori. Bland finansinstituten menar bland annat Forits att en konsolidering ner till 1 300 dollar är möjlig och Edel Tully på UBS har höjt sitt riktpris på en månad till 1 300. För tre månader framåt förutspår han en nedgång till 1200 Dollar.

ANNA BLOMÉN, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera