tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Maten blir dyrare

Publicerad: 7 juni 2010, 13:16

Trots fallande priser på spannmål stiger de totala livsmedelskostnaderna, till stor del beroende på stigande priser på kött och fisk.

Ämnen i artikeln:

BomullJordbruksråvaror

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO:s halvårsrapport har världsmarknadspriserna på baslivsmedel sjunkit under de fem första månaderna av 2010.

Framför allt är det priserna på spannmål och socker som fallit, sockerpriset har halverats sen början av året till följd av en prognostiserad produktionsökning.

Prisuppgången för livsmedel under 2008 – 2009 stimulerade odling och annan produktion av många grödor vilket har lett till ökade livsmedelslager. Trenden kommer troligtvis att hålla i sig även under 2010 och 2011, spår FAO. Enligt prognosen kommer de globala spannmålslagren öka för tredje året i rad.

Trots sjunkande priser förväntas den totala kostnaden för världens livsmedelsimport öka med 100 miljarder dollar under 2010, till 921 miljarder dollar. Detta beror främst på att andra jordbruksprodukter än spannmål stiger i pris samt på att transportkostnaderna ökar.

Priserna på kött och fisk har ökat kraftigt på grund av minskat utbud och ökad efterfrågan.

Priserna på oljeväxter, som hittills stått emot nedgången tack vare hög efterfrågan och relativt lågt utbud kan dock, enligt FAO, vända ned de kommande månaderna när utbudet ökar.

För jordens fattigaste länder ser prognosen för 2010 dyster ut. De redan utsatta länderna kommer drabbas av ökade kostnader för livsmedel på 10-14 procent.

Även för svenska konsumenter väntar prisuppgångar.

– Råvarupriserna rör sig sakta uppåt, Arla kommer troligen att försöka höja priset, säger Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel i en kommentar till Dagens Nyheter.

PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera