lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Kan en investerare skapa en bubbla?

Publicerad: 10 mars 2010, 12:58

Kan investerare skapa en bubbla i råvarupriserna? För att svara på den frågan måste vi först notera att investerarna inte köper den fysiska råvaran, utan terminskontrakt.

Ämnen i artikeln:

Råvarumarknaden

AB

Anna Blomén


Investerarna, om de är väldigt många och dominerande, kan därför göra att terminskontrakten blir dyra, men inte nödvändigtvis spotpriset.

För att spotpriset ska stiga krävs att någon köper den fysiska råvaran, spot. Hur mycket fysisk råvara som lagras brukar publiceras av myndigheter och börser. I regel stiger spotpriset när lagren minskar – och det pekar tvärt emot investerare-skapar-bubblor-hypotesen.

IMF var för några år sedan intresserade av frågan om spekulanter påverkade råvarupriserna och studerade detta. De kom fram till att spekulanters köp eller försäljning inte påverkade priset.

Däremot fann de att prisrörelser på råvaruterminer påverkade spekulanternas beteende: spekulanter köpte det som steg i pris och sålde det som sjönk i pris, dock alltså utan att påverka priset.

De påståenden som förekommer om att spekulanter gör en samhällelig illgärning tycks alltså vara grundlösa och felaktiga. Väldigt många investerare kan tillsammans, om de är kraftfullare än producenterna, däremot skapa en bubbla i priset på terminskontrakt i förhållande till spotpris i samma råvara.

TORBJÖRN IWARSON, råvaruchef Handelsbanken

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera