lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Ingen oro över oljepris

Publicerad: 20 mars 2012, 15:41

Foto: Hasan Jamali

De stigande oljepriserna utgör ingen stor risk för den svenska ekonomin, som är betydligt mindre oljeberoende än tidigare. De senaste åren visar också att det går att ha rätt stora uppgångar i energipriserna utan att effekterna på ekonomin blir lika dramatiska som tidigare.

Ämnen i artikeln:

Anders BorgOlja

Nyhetsbyrån Direkt


Det sade finansminister Anders Borg till journalister på tisdagen.

”Erfarenheterna under senare år är att man kan ha rätt stora förändringar av oljepriset utan att de får de dramatiska effekter som vi upplevde på 70-talet”, sade han.

Han sade att Sverige inte är lika oljeberoende i dag som på 1970-talet och att de höga skatterna gör att den direkta priseffekten inte blir lika stor.

Anders Borg sade vidare att oljepriset steg kraftigt i början av 2011, vilket var en bidragande faktor till den allvarliga krisen senare under året, men han påpekade att de viktigaste orsakerna till krisen var problemen i Grekland och andra länder i Sydeuropa liksom riskerna i banksystemet.

Han sade också att de stigande oljepriserna nog kan förklaras av att det ser bättre ut i världsekonomin.

”Jag är verkligen ingen oljeexpert. I grund och botten uttrycker råvarupriserna att världsekonomin har förbättrats. Om vi förväntar oss en starkare världsmarknadstillväxt är det ganska naturligt att råvarupriserna stiger något”, sade Anders Borg.

Under tisdagen uttalade sig även Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi lugnande om oljepriset.

Oljepriset stiger på ogrundad utbudsoro. På den globala oljemarknaden finns ett överutbud på 1,5-2 miljoner fat per dag, sade han vid en pressbriefing i Doha, rapporterar Bloomberg News.

Han sade att störningar i utbudet i dag är ”minimala” och att oljemarknaden är mer välförsedd än den var 2008. Han sade att statisk från IEA visar på ökade lager i OECD-länder och han betvivlade att Hormuzsundet någonsin skulle stängas.

Ali al-Naimi sade vidare att Saudiarabien kommer att producera 9,9 miljoner fat olja per dag i mars och april, och att landet skulle kunna producera 12,5 miljoner fat om dagen om det skulle behövas eftersom det finns en reservkapacitet på 2,5 miljoner fat olja per dag.

Han sade också att Saudiarabiens lager utomlands är fulla. Landet har 10 miljoner fat i lager i Rotterdam, Sidi Kerir och Okinawa. I Saudiarabien finns 40-60 miljoner fat lagrade, enligt Ali al-Naimi.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera