Råvaror
Hög risk i Lundin Mining
Publicerad: 24 mars 2010, 13:15
Gruvbolag är generellt högriskbolag och när det gäller Lundin Mining är det inget undantag. Men med hög risk följer också chans till hög avkastning.
JO
Jonas Ohlin
Om Boliden är det mest kända gruvbolaget på börsen är Lundin Mining något av lillebror som håller på att växa sig stor. Likheterna är att koppar och zink är de stora metallerna som utvinns, men en viktig skillnad är att Lundin Mining har inga egna smältverk utan är helt fokuserade på gruvdrift.
Bolaget har i dag tre operativa gruvor i Europa – det är i Sverige, Spanien och Portugal. Och från förluster 2008 med låga metallpriser blev fjolåret klart bättre med ett nettoresultat på 74 miljoner dollar för helåret varav nästan hälften genererades under det fjärde kvartalet.
Vinsten per aktie blev cirkaa 1,40 kr, vilket ger ett p/e-tal i dag över 20 vid kursen 35 kr. Men i värderingen finns förhoppningar om högre metallpriser plus en ökad produktion i gruvorna.
Och dessutom finns ett projekt i Kongo – i den så kallade Tenkegruvan med stora tillgångar av bland annat koppar. Lundin Mining äger cirka 25 procent, men staten Kongo har tagit initiativ till omförhandlingar av ägarandelar, skatter mm och i dagsläget råder en stor rättsosäkerhet kring Lundin Minings intäkter från Tenke i framtiden.
Positivt är dock att själva projektet går utmärkt där tillväxten i produktionen av koppar gått bättre än de ursprungliga planerna. Och Lundin Mining fortsätter att investera tungt i projektet, vilket ändå indikerar att bolaget ser en ljus framtid för Tenke som kan bli en stor vinstgivare för Lundin Mining.
En placering i Lundin Mining blir dock först som sist en spekulation i högre metallpriser som i grunden styrs av konjunkturen och inte minst Kinas växande efterfrågan. Aktien har redan avancerat drygt 15 procent sedan årsskiftet, vilket är dubbelt så mycket som index.
Men risken är alltså hög – om omförhandlingen av kontraktet i Kongo utfaller negativt för Lundin Mining kommer kursreaktionen knappast att bli marginell. En försiktig placerare avvaktar därför resultatet av dessa förhandlingar innan man lägger en slant på bolaget.
MAGNUS ALFREDSSON, PRIVATA AFFÄRER