måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Guldmönster brutet

Publicerad: 18 maj 2012, 14:50

Foto: iStockphoto

Guldets status som en säker hamn är över, åtminstone för tillfället, det menar Handelsbanken. I ett marknadsbrev skriver banken att guldet sedan det stora generella prisfallet på metaller i september 2011 börjat röra sig i samklang med övriga metaller. Så var inte fallet tidigare.

Ämnen i artikeln:

Guld

ME

Magnus Eriksson


Priserna på basmetallerna överlag följer ofta risksentimentet och den generella konjunkturoron. Guldet hade dock tidigare haft den egenheten att det rörde sig tvärtemot risksentimentet. Men nu har alltså någonting hänt.

Den viktigaste anledningen till att äga guld, dess skydd mot kriser, känns därför inte alls lika självklar för tillfället. Snarare tvärtom.

Banken ser en fara i att äga guld då väldigt många köpte på sig guld nära pristopparna förra året. Det är många som sitter med en position i guldet, som borde vara gynnsam med tanke på krisen i Sydeuropa, men som ser sina innehav minska i värde. Någon gång kommer man inse att man har fel och då kan det gå fort.

Pressen nedåt på euron bidrar till att göra situationen värre för många, då guldet prissätts i dollar. Om Grekland lämnar eurosamarbetet utan att en plan för Spanien och Portugal kommer pressen på euron öka ytterligare.

Det som rent teoretiskt skulle kunna rädda guldpriset är om en riktigt kaosartad miljö uppstod efter ett Grekiskt euroavhopp. Handelsbanken har dock svårt att se detta scenario.

Och som om inte Europas kris vore nog så har dessutom bankens ekonomer skjutit fram sin prognos för när konjunkturen i Kina bottnar från första till andra kvartalet 2012. Detta efter att tveksam statistik kommit under april. Detta talar inte heller till guldets fördel då Kina är en stor importör av guld.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera