lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Guldet sämre skydd mot inflation

Publicerad: 27 januari 2011, 09:30

Investmentbanken Merrill Lynch har tittat närmare på statistik och kommit fram till att guldet är på väg att tappa sin status som det bästa inflationsskyddet.

Ämnen i artikeln:

GuldRåvarumarknaden

AB

Anna Blomén


Även om Merrill Lynch i sina prognoser för 2011 räknar med fortsatt stigande guldpris ser man ett slut för en lång period där guldet varit ett utmärkt skydd mot inflation. Anledningen till detta finner banken i det historiska förhållandet mellan det amerikanska aktieindexet S&P 500 och guldpriset.

Ända sedan 1990 har guldpriset per uns legat under nivån för aktieindexet, med en topp runt 2000 när S&P 500 stod fem gånger över guldpriset.

Det stigande guldpriset och den osäkra börsen de senaste tio åren har gjort att förhållandet gradvis förskjutits och nu är vi tillbaka på en nivå där guldpriset och S&P 500 ligger i samma nivå. Detta skulle enligt Merrill Lynch indikera att guldet kan vara nära sin topp för denna gång och att guldets funktion som inflationsskydd inte skulle fungera.

Under 1980-talet pendlade guldpriset mestadels mellan 300 dollar och 500 dollar per uns och fungerade inte som inflationsskydd. Samtidigt låg guldpriset under nivån för S&P 500 under hela decenniet.

Merrill Lynch förordar i stället utdelningsaktier som inflationsskydd för tillfället, då man räknar med att aktiemarknaden kommer gå bra och att många bolag kommer ge bra utdelningar.

26 januari 2010 slutade S&P 500 indexnivån 1 297 samtidigt som guldet handlas till 1 335 dollar per uns.

MAGNUS ERIKSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera