söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Gris är månadens råvara

Publicerad: 20 september 2010, 11:12

Nordnet har i sitt senaste månadsbrev utsett grisen till månadens råvara. Sedan en tid tillbaka kan du som småsparar enkelt investera i denna jordbruksråvara.

Ämnen i artikeln:

NordnetRåvarumarknaden

AB

Anna Blomén


Det är Europa och Kina som är de största svinproducenterna i världen. Den kommersiella svinuppfödningen som industri består främst av griskött, men även av läder och industrifett, skriver Nordnet i månadsbrevet.

Banken konstaterar att aveln i sin tur skapar en efterfrågan på andra jordbruksråvaror som vete, majs och sojabönor. Det finns därmed en korrelation mellan priset på grisar och de råvaror som används som foder vid uppfödningen.

Sedan en tid tillbaka finns både bull- och bearcertfikat för gris (eller lean hog som det kallas på engelska) noterade på Stockholmsbörsen.

Tror du på en prisuppgång ska du köpa bullcertifikat medan ett bearcertifikat ger avkastning vid sjunkande priser.

Handelsbanken, som ligger bakom certifikaten, rekommenderar bullcertifikat i det senaste veckobrevet för råvaror.

– Med den här skördesäsongens höga spannmålspriser så borde köttpriserna på lite sikt öka efter att produktionskostanden blir högre på grund av högre foderpriser. Tidigare hade vi bara höga priser på brödvete men nu har även majs som är en viktig foderråvara stigit kraftigt och sojabönor hänger av allt att döma på uppgången, skriver Handelsbankens råvaruanalytiker Torbjörn Iwarson i sitt veckobrev.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera