torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Förvaltaren: Värdet på guld kommer att ”öka dramatiskt”

Publicerad: 5 januari 2023, 11:00

Foto: Shutterstock

Investerare ska göra som centralbankerna och äga guld, enligt fondjätten Jupiters ädelmetallsförvaltare Ned Naylor-Leyland. I en intervju med Privata Affärer förklarar han varför värdet på guld kommer att "öka dramatiskt" när USA:s centralbank Federal Reserve tvingas backa från sin nuvarande hårda linje.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Efter omväxlande upp- och nedgångar avslutade guldet slutligen 2022 precis där det började, kring 1 815 dollar. Ädelmetallen handlas i dollar per uns, motsvarande 31,1 gram.

Guldpriset närmade sig i början av förra året 2 100 dollar, en nivå som ädelmetallen aldrig lyckats bryta igenom, innan det föll tillbaka igen. Nedgången tog fart i april när Fed skickade tuffare – eller mer hökaktiga – signaler om penningpolitiken för att kunna bekämpa inflationen, säger Ned Naylor-Leyland, ädelmetallsförvaltare på fondjätten Jupiter, till Privata Affärer.

En stramare penningpolitik stärker den inhemska valutan, i det här fallet den amerikanska dollarn, vilket får en motsatt effekt på guld, fortsätter han.

– Att äga guld är detsamma som att vara negativt inställd till dollarn, euron eller vilken annan valuta som helst, säger Ned Naylor-Leyland.

Nu tror många prognosmakare att en lågkonjunktur står för dörren, något som ökat trycket på Fed att frångå sin nuvarande hårda linje. Ned Naylor-Leyland är övertygad om att centralbanken tvingas ändra kurs till en mindre åtstramande – eller duvaktig – penningpolitik under 2023 och att värdet på guld kommer att ”öka dramatiskt” när det sker.

– En duvaktig politik skapar en väldigt bra miljö för den här typen av investeringar. Den här gången kommer vi att få en betydande uppgång där guldet bryter igenom 2 100 dollar-nivån, säger fondförvaltaren.

Högst sannolikt blir det någon form av marknadshändelse snarare än regelrätta datapunkter – exempelvis inflationsutvecklingen – som får centralbanken att byta fot, enligt Ned Naylor-Leylands bedömning.

– Jag tror att det Fed har gjort redan orsakar alla möjliga typer av problem bakom kulisserna och vid någon tidpunkt kommer det att tvinga fram den här omsvängningen, säger han.

I avsnittet om ädelmetaller i Jupiters rapport om marknadsutsikterna 2023 uppmanar Ned Naylor-Leyland investerare att ”tänka som en centralbank” när det kommer till guld.

– Det handlar i grund och botten om allokering. Man ska göra det som centralbankerna gör och äga guld, fortsätter han och påtalar att världens centralbanker köpte på sig 673 ton guld förra året – den högsta nivån sedan 1967.

Vad är då en rimlig guldallokering i portföljen?
– Det enkla svaret är att jag inte vet. I den akademiska forskningen har man kommit fram till någonstans mellan 2 till 5 procent och det är nog vad de flesta utgår ifrån.

Det tar dock inte hänsyn till att storleken på centralbankernas balansräkningar ökat lavinartat efter finanskrisen, säger Ned Naylor-Leyland. Många centralbanker köpte då på sig obligationer för att trycka ned räntorna och stimulera ekonomin.

– Poängen med guld är att skydda sig mot risker i det monetära systemet där vi haft en likviditetsfest under de senaste 15 åren, säger Ned Naylor-Leyland och poängterar att om det skulle uppstå problem kan guldet motverka potentiellt sett kraftiga värdefall på andra håll i portföljen.

Han ansvarar för Jupiters specialfond ”Gold & Silver” som äger guld och silver fysiskt, men också aktier i gruvbolag som bryter ädelmetallerna (se tabell längre ned). Fonden är upp 1,3 procent det senaste året.

– I gruvaktierna vill jag ha så mycket potentiell uppsida som möjligt, men samtidigt vara riskmedveten. Jag avgränsar därför mitt investeringsuniversum geografiskt till Nordamerika och Australien där kvalitén överlag är hög, säger Ned Naylor-Leyland.

– När vi köper guld och silver så väljer vi bort alla börshandlade produkter. Vi köper bara fysiskt guld och silver. Hur du äger guld och silver är lika viktigt som att äga guld och silver, fortsätter Ned Naylor-Leyland och återkommer till att själva syftet med att investera i ädelmetaller är att skydda sig mot riskerna i det finansiella systemet.

–Då vill vi inte ta på oss motpartsrisk kopplat till olika finansinstitut, säger han.

Tabell: Tio största innehaven i Jupiters specialfond ”Gold & Silver” per den 30 november. Källa: Morningstar

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera