måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Finansministern vill köpa olja för 20 miljarder dollar

Publicerad: 19 mars 2020, 14:00

Foto: Polaris/TT

Steven Mnuchin, har gett president Donald Trump rådet att fylla på landets strategiska reserver för de kommande tio åren och köpa upp olja för 20 miljarder dollar, sade finansministern i en intervju med Fox Business på torsdagen. Det skulle till nuvarande pris motsvara drygt 900 miljoner fat.


Nyhetsbyrån Direkt


Det är sedan tidigare aviserat från Donald Trump att det nuvarande oljepriset möjliggör en väl strategiskt avvägd påfyllning av reserven, men inte i vilken utsträckning. Initiala köp aviserades officiellt på torsdagen till 77 miljoner fat. Den dagliga världsefterfrågan uppgår till omkring 100 miljoner fat olja.

Finansminister Steven Mnuchin har dock gett chefen rådet att fylla lagren ända upp till kanten.

”Lika bra att gå ut och handla. Det är bara att fylla på”, sade Steven Mnuchin.

Finansministern uppgav i intervjun att USA är självförsörjande, en verklighet som gällt de senaste åren men som kan komma att förändras av det låga pris som nu råder. Den jämförbart med i priskrigande Saudiarabien och Ryssland dyrare skifferoljeindustri som drivit upp den amerikanska exporten får svårt att överleva under nuvarande prisförhållanden i marknaden.

”Vid 22 dollar per fat för WTI-olja borde vi fylla upp reserverna så att det räcker i ett decennium. Vi är självförsörjande, men vid de här nivåerna kommer vi ha problem att producera”, sade Steven Mnuchin.

Priset på WTI studsade tillbaka med omkring 10 procent på torsdagen, efter att ha handlats ned med över 20 procent på onsdagen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera