söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Därför har råvaror potential

Publicerad: 16 februari 2010, 10:31

Det finns flera faktorer som talar för en uppgång på råvarumarknaderna i många år framöver, enligt bedömare som Privata Affärer talat med.

Ämnen i artikeln:

KinaRåvarumarknaden

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


På kort sikt, som under finanskrisen, kan naturligtvis efterfrågan på råvaror minska, men i det längre perspektivet pekar kurvan entydigt uppåt.

Den kanske viktigaste trenden är den explosiva ekonomiska utvecklingen i Ryssland, Brasilien, Kina, Indien och de övriga tillväxtekonomierna i världen. Dessa länder befinner sig i samma utvecklingsskede som USA och Europa kring tiden för Andra Världskriget.

Den andra trenden handlar om befolkningstillväxten på jorden som förväntas öka kraftigt framöver. Dagens siffra på cirka 6,8 miljarder människor kommer att öka till 9,1 miljarder fram till 2050, enligt FN.

Enligt prognoser från FN-organet FAO kommer vi att behöva öka livsmedelsproduktionen med 70 procent för att klara den utmaningen.

Ett annat argument för råvaror är att de inte minskar i värde i ett läge då inflationen ökar. Råvaror erbjuder även en bra möjlighet till riskspridning i en portfölj tillsammans med aktier och ränteinstrument.

JOHAN MARKWALL, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera