Råvaror
Chatt: ”Raset har bara börjat”
Publicerad: 15 maj 2013, 09:41
Det kan bli trångt i dörren om priset fortsätter falla. Råvaruexperten Magnus Strömer varnade för övervärdering i guldet i en chatt med Privata Affärers läsare.
moderator: Välkomna till chatten om råvaror. Nu är Magnus Strömer, råvaruexpert på Handelsbanken, redo att ta sig an era frågor!
Jacob: Hej, följer kopparpriset konjunkturen eller guldet? Blev förvånad i veckan när Nordea skrev att stärk dollar och tilltro till amerikansk ekonomi minskar efterfrågan på placering i metaller, inklusive koppar. Men jag kopparpriset trodde jag styrdes av industriproduktionen som väl borde öka när Usa går bättre. Fattar nog inte riktigt, har du någon förklaring?
Magnus Strömer: Hej Jacob, vår uppfattning är att koppar styrs av industriproduktionen, och framförallt av Kina. Sista 18 månaderna har koppar och guld rört sig väldigt lika, men jag tror att det varit tillfäligheter mer än något annat. koppling har släppt till del i och med guldraset, och vi tror framöver på stigande kopparpris men fallande guldpris.
Carl: Vilket har störst potential de närmaste månaderna Guld, Silver eller Platina?
Magnus Strömer: Hej Carl, svårt med timingen så kort men generellt säger jag platina, solklart! Anledningen till det är den mycket högre industriella användningen som platina har jämfört med guld. Jag tror att spreaden mellan platina och guld kommer att stiga rejält, mest drivet av att guldet kommer fortsätta falla. Och faller guldet så faller silvret ännu mer!
bernefors: Vad tror du om vetepriset under 2013-14, har köpt bear vete h, bull el h, har börjat tveka om el priset på grund av att elintensiv industri flyttar utomlands?
Magnus Strömer: Hej, bra fråga! Vi ser inte att elpriset kommer att komma särskilt mycket lägre än vad vi är nu, elintensiteten kommer att fortsätta vara hög, och det är svårt att lokalisera tillverkning baserat på elpriser, de kan ju svänga väldigt snabbt åt olika håll på olika ställen i världen. Trycket mot förnyelsebar el och utfasning av kärnkraft gör att produktionskostnaden för el stiger, det blir inga nya vindsnurror på dessa prisnivåer om man ska uttrycka sig lite förenklande. Vetepriset ser jag som lite ”assymetrisk risk” – blir vädret bra och skörden bra så kommer det att falla mer, men i lugn takt. Blir det torka eller översvämningar så kommer det att stiga, och då i väldigt hög takt, likt det gjorde förra sommaren. Men ”normalt” väder = fortsatt nedgång!
Kim: Investerade i guld 1986 och kände mig som en förlorare några år senare då priserna rasade, hur ser det ut idag? Är ägare till 300g. Investerade då också i platina 100g, hur ser prisutvecklingen ut där? Vad tror du om utvecklingen för Northland Resources?
Magnus Strömer: Hej Kin, grattis till en vinnarposition! Hade jag varit som du hade jag tagit pengarna och sprungit, jag tycker att priset på guld de senaste tio åren rört sig väldigt likt slutet på 70-talet, inklusive raset som nu börjat. För det är så jag ser på guld, det måste stiga i pris för att motivera innehav. Eftersom majoriteten av allt guld som köps hamnar hos folk som vill att det ska stiga i pris så blir det trångt i dörren om det faller. Folk köper ju bara guld för att tjäna pengar – förutom den lilla del som sätts på fingret eller i örat, eller den ännu mindre del som används i industri och tänder!
Henrik: Hej! Hur ställer du dig till att investera 100k i guld? Ser det som ett av många sätt att säkra mina tillgångar. Tack!
Magnus Strömer: Hej Henrik, se föregående fråga! Jag är guldbaissare, det är för mig en helt ”onödig” tillgång, vi gräver upp det, smälter och snyggar till det, och sen låser vi in det för att det ska stiga i värde. Att det haft bra portföljegenskaper stämmer helt, men det finns ingen systematik i det heller, guldet kan falla även om börsen faller, det falla även om vi har inflation. Helt enkelt för att allt guld som någonsin utvunnits fortfarande finns, existerande lager kommer med andra ord att räcka i all evighet. Till skillnad mot andra råvaror, vars lager räcker ca tre månader…
R: Hej – om, och på vilken sikt pratar man om en nedgång i livsmedelsproduktion p g a brist på konstgödsel? -hur är det med olja som säker hamn istället för guld?
Magnus Strömer: Hej! Oj, det var en svår fråga, jag visste inte att det var risk för brist på konstgödsel? En nedgång i livsmedelsproduktion generellt kommer inte att kunna ske, jorden befolkning fortsätter att växa, och kommer att göra det under många decennier till. Vi slänger en alltför stor del av all mat som produceras, men det kommer att ta lång tid att bli kvitt det beteendet. Att öka odlad areal ser ut att vara enda alternativet framöver, men det är förknippat med många utmaningar. Jag känner dock stort förtroende för att matförsörjningen kommer att lösas, det är en alltför stor och viktig fråga för att den ska kunna misslyckas! Vi gillar olja, och som säker hamn kommer det att funka om det blir geopolitisk oro (=krig). Blir det däremot finansiell oro eller förnyad/ fördjupad bankkris så kommer nog oljan inte att funka som säker hamn eftersom den är väldigt konjunkturkänslig. Guldet är jag för negativ till för att tro att det ska kunna återvinna sin roll som säker hamn på lång tid. Inga händelser eller finansiella ”miljöer” som borde orsakat guldrusch de senaste 18 månaderna har lyckats skapa några varaktiga prisuppgångar på guldet.
Bertil: Hej Magnus, Jag har aldrig haft råvaror tidigare men tänkte börja lite försiktigt. Jag har ca 25 000 kr för köp. Vad föreslår du att jag skall köpa i dagsläget.
Magnus Strömer: Hej Bertil, det är en jättebra fråga! Vi tycker alltid att man ska börja ”brett”, d v s i en bred indexexponering via en fond eller ett brett indexcertifikat. Detta för att det som skiljer råvaror – generellt – är att det brukar vara utbudsstörningar som skapar prischocker. Råvaror tenderar att ”krascha uppåt” och det är omöjligt att förutspå nästa utbudsstörning (såsom torkan förra året som skickade upp spannmålspriset, eller Arabiska våren som skickade upp oljepriset). Har man väl en bred investering så brukar det falla sig naturligt att man följer med marknaden mer, man läser mer, och får större kunskap. Kunskap föder som bekant intresse, och då börjar man få mer bestämda uppfattningar om vilka sektorer man tror ska upp eller ner. Då kan man placera i indexcertifikat, exempelvis basmetallindex eller energiindex. Först därefter tycker jag att man ska investera i enskilda råvaror (i certifikatform)!
Eva: Hej! Hur ser du på oljepriset? 2 mån, 6 mån och ett år? Tack
Magnus Strömer: Hej Eva! Vi tror på ett ganska stabilt oljepris, åtminstone 6 månader. OPEC har hittills varit framgångsrika i att se till att priset inte faller under 100 dollar per fat mer än tillfälligt, och vår vy har ganska länge varit att köpa olja under 100 dollar. Vi tror inte heller att det finns jättemycket utrymme över 120 dollar i nuvarande konjunkturläge. Så – givet att det inte blir mer geopolitisk oro, framförallt i Mellanöstern – oljan är billig under 100 dollar, och dyr över 120!
Erik: Jag har placerat 300 000 kr i Sip Nordics RÅVAROR RICI ENHANCED 2. Kursen nu är ca 10 % under köpkursen och slutdatum är feb. 16. Marknadsvärdet anges till 97,86 %. Ska jag sälja nu och försöka hitta en placering med större potential? Den ligger i en kapitalförsäkring så förlustavdrag kan jag glömma.
Magnus Strömer: Hej Erik, jag måste erkänna att jag inte vet vad det är för produkt. Sökte på Sip:s hemsida men hittade ingen information om vad underliggande är. Sorry, svårt att uttala sig om andras produkter!
Susanne: Hej! Om man vill ha information om förväntad uppgång eller nedgång av koppar- samt aluminiumpris, var kan jag hitta den mest tillförlitligt prognos på detta, enligt dig? Vilka faktorer tittar man mest på för att analysera priset?
Magnus Strömer: Hej Susanne, supersvårt att säga vilka prognoser som är bäst. Var det inte Mark Twain som sa att ”prognoser är jättesvårt, särskilt om de gäller framtiden”? Det bästa är att försöka följa industriproduktion och byggande, och ställa det mot gruvproduktion och raffinering (tillverkning av koppar alu). Det är alltid just den fysiska efterfrågan i relation till utbudet och lagernivå som sätter priser, och just koppar styrs väldigt mycket av hur Kina gasar eller bromsar.
Jan M: Råvaror framställs ofta som ett tredje ben i mixen aktier, obligationer/räntor resp råvaror. Är detta sant? Är inte råvaror också aktier?
Magnus Strömer: Hej Jan, nej verkligen inte! En råvaro kan aldrig gå i konkurs, den kan aldrig vinstvarna och den kan aldrig köpa upp en annan råvara. Korrelationen är låg mellan råvaror och aktier.
moderator: Chatten är nu avslutad. Vi tackar Magnus Strömer och alla som deltagit. Inom kort kan du läsa den i efterhand på sajten.