torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Bristsituation riskerar driva upp dieselpriset: ”Kan påverka utbudet ytterligare”

Publicerad: 28 oktober 2022, 11:16

Foto: Shutterstock

Bristen på gasolja i Europa riskerar att leda till högre dieselpriser framöver. Det säger branschorganisationen Drivkraft Sveriges vd Jessica Alenius till Privata Affärer.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Det råder på vissa håll i Europa brist på så kallad gasolja, ett råoljedestillat som används för att producera bland annat diesel. Det uppgav spanska raffinaderiet Repsols vd Josu Jon Imaz under en analytikerkonferens i veckan, rapporterar Bloomberg.

– Det finns utrymme för högre dieselpriser under de kommande månaderna, sade han vidare.

Jessica Alenius gör samma bedömning och tillägger att läget kan förvärras. Hon är vd för Drivkraft Sverige, branschorganisation för den svenska bränsle- och drivmedelsbranschen.

– I Europa försöker man finna alternativ till rysk diesel och gas. Ibland används eldningsolja för att ersätta gasen och i den raffenaderiprocessen konkurrerar eldningsolja med diesel, vilket kan påverka dieselutbudet ytterligare, säger hon.

Utöver det genomförs nu många revisioner inom branschen, vilket gör att raffinaderierna producerar med begränsad kapacitet. Revisioner är en form av översyn där utrustning och rutiner på anläggningen kontrolleras.

– Det kan också medföra att dieselutbudet minskar, säger Jessica Alenius.

Samtidigt vill den nytillträdda regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna minska reduktionsplikten till EU:s miniminivå med start 2024. Detta för att sänka de höga drivmedelspriserna i Sverige.

Reduktionsplikten styr inblandningen av biodrivmedel, som historiskt varit dyrare än fossila bränslen.

Jessica Alenius lyfter dock ett varningens finger om att åtgärden kan få en mindre effekt. Anledningen till det är att det mesta talar för att det historiska prisgapet mellan fossil- och biodiesel kommer att minska framöver.

Utbudet av förnybar diesel – eller “HVO” – väntas öka, något som sannolikt innebär lägre priser, medan det omvända sker på den fossila dieselmarknaden, förklarar Drivkraft Sveriges vd.

– Då kommer vi att behöva ersätta den minskade inblandningen av förnybar diesel med fossil diesel där utbudet förmodligen kommer att vara lägre och priserna högre, fortsätter hon.

Vidare säger Jessica Alenius att hon inte vill spekulera kring vilka prisnivåer det kan röra sig om. Hon betonar att det är en rad faktorer som påverkar drivmedelspriserna, exempelvis skattenivåer, oljepriset och valutaeffekter eftersom råvaran handlas i dollar på den internationella marknaden.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera