torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Breda nedgångar på råvarumarknaden

Publicerad: 7 november 2011, 07:30

Priset på råvaror sjönk på bred front på veckans inledande handelsdag sedan oro över den italienska politiska situationen återigen blossat upp med en svagare euro och sjunkande aktiemarknader som resultat.

Ämnen i artikeln:

Råvarumarknaden

Nyhetsbyrån Direkt


På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 0:70 dollar till 93:56 vid klockan 11.35. Spreaden mot brent ökade då nordsjöoljan tappade 0:45 dollar till 111:53.

I fredags utökade råoljan uppgångarna från torsdagen trots oklarheter efter G20-mötet.

”Oljemarknaden skakade av sig osäkerheten kring det grekiska politiska kaoset och besvikelsen från G20-mötets kommuniké på i fredags. Oljan visar sig fortfarande vara imponerande motståndskraftig sedan den underliggande stramheten på marknaden stödjer en flack prisutveckling och en hög backwardationstruktur”, skriver Nordea i ett marknadsbrev.

Nyheten i söndags om att Greklands premiärminister Giorgos Papandreou kommit överens om att avgå, och att han inte kommer att ingå i den nya koalitionsregering som ska bildas på måndagen, mottogs med viss skepticism när marknaderna öppnade på måndagen. Lucas Papademos, före detta ledamot i ECB-direktionen, tippas bli ledare för en interimsregering.

Frågan är hur handelskraftig en sådan regering kan komma att bli. Nyvalet spekuleras äga rum i februari, och bedömare ställer sig frågande till hur bra partier som bedriver valkampanj mot varandra samtidigt kan samarbeta på ett effektivt sätt.

Fokus skiftar nu från Grekland till Italien, där läget vacklar för premiärminister Silvio Berlusconi som står inför en ny förtroendeomröstning på tisdagen. Landet kom i samband med G20-mötet överens om att IMF ska få utföra regelbundna granskningar av landets reformåtgärder, medan det råder oklarhet om Italien erbjudits, och tackat nej till, IMF-lån eller inte.

”Oron handlar framöver om de globala aktivitetsnivåerna om krisen sprider sig till Italien. Folk är verkligen oroliga över huruvida italienarna kan få igenom de reformer som behövs”, sade Ole Hansen vid Saxo Bank till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden i London var tremånadersterminen för koppar ned 125 dollar till 7.745 dollar per ton.

”Efter förra veckans grekiska drama verkar fokus nu skifta mot den politiska utvecklingen i Italien. Så vi kan räkna med fortsatt volatilitet på de finansiella marknaderna medan italienska politiker käbblar om sparåtgärder”, sade David Thurtell, chef för metallanalys vid Citigroup i Singapore, till Bloomberg News.

Arbetskonflikten vid Freeport-Mcmorans Grasberggruva i Indonesien fortlöper och det senaste beskedet är att facket har avböjt ett erbjudande om en löneökning på 35 procent, vilket innebär att strejkerna fortsätter.

Bland övriga basmetaller var zink ned 32 dollar till 1.918 medan nickel visade en nedgång på 350 dollar till 18.550.

På ädelmetallmarknaden visade spotpriset på guld en uppgång på nästan 10 dollar till knappt 1.765 dollar per uns. Därmed fortsätter guldpriset att klättra till de högsta nivåerna sedan i mitten av september.

”Guldet svarar på det generella humöret på marknaden att den europeiska krisen kommer att utvecklas till att bli mycket värre innan det blir bättre. För tillfället finns det inte någon hållbar lösning och stor osäkerhet kvarstår”, sade Bayram Dincer, analytiker vid LGT Capital Management till Bloomberg News.

Silver var i stort sett oförändrat på 34:14.

Noteringar cirka klockan 11.35 Råolja (pris/fat): WTI, första termin -0:70 USD 93:56 Brent, första termin -0:45 USD 111:53 Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin) Koppar -125 USD 7.745 Zink -32 USD 1.918 Aluminium -1 USD 2.139 Nickel -350 USD 18.550 Bly -61 USD 1.987 Tenn -50 USD 22.000 Ädelmetaller (pris/uns, spot) Guld +9:95 USD 1.764:60 Silver -0:0125 USD 34:1425 Jordbruksråvaror (pris/pund, decembertermin) Bomull -0:0043 USD 0:9831

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera