Råvaror
Bernankes sedelpress eldar på råvarupriser
Publicerad: 20 oktober 2010, 11:27
Löften från USA:s centralbank höjer temperaturen, rapporterar Pär Melander som känt av stämningen på Londons metallbörs.
Den amerikanska centralbankens löften om fler monetära stimulanser har satt fart på råvarorna. Nytt investeringskapital strömmar in. Centralbankschefen Ben Bernankes uttalanden borde egentligen tolkas med vissoro. Arbetsmarknaden vill inte riktigt komma loss, men industrin går mycket bättre.
Låga räntor i USA pressar dollarn. Svag dollar är lika med starka råvarupriser, vilket är en grundregel för alla råvaruhandlare. Sambandet gäller främst när den svaga inhemska valutan går hand i hand med en stark industrikonjunktur. Industrin går bra.
Kina ser ut att mjuklanda. Inköpsindex har vänt upp och mycket tyder på att importen av strategiska råvaror har tagit fart igen. Vi är inte så oroliga. Efter två dagar i London på den årliga LME-veckan känns det ännu lugnare. Kinas investeringar fortsätter. Nästa stora utmaning är den inhemska konsumtionen. För att den ska komma i gång behövs en väl fungerande infrastruktur. Råvarumarknaden känns het igen. Industriråvarornas tillväxt är intakt. Finanskrisen och lågkonjunkturen i väst syns bara som ett litet hack i kurvan.
Koppar. Utbudet är begränsat. Kina är i desperat behov av metall. Priset ligger långt över marginalkostnad, men det kommer att ta år innan marknaden är i balans. Det är svårt att bli negativ gentemot kopparn. Hur mycket som redan ligger i priserna är dock svårt att sia om. För den som vill vara exponerad mot Kinas tillväxt är koppar ändå metallen att vara i.
Aluminium. Här råder den omvända situationen. Analytikerkåren är överens om marknadens svårighet att svälja det stora överskottet, som till och med väntas öka nästa år. Långsiktiga analyser pekar dock på ökade kostnader till följd av högre priser på energi och koldioxid. I kombination med en stark efterfrågetillväxt är risken för stora prisfall begränsad.
Nickel. Jag har länge gillat nickel och tror mycket på efterfrågeutsikterna. Den rostfria stålindustrin växer i genomsnitt 5 procent årligen. 60 procent av allt nickel går till rostfritt. Ett tema i London var utbudssituationen. Den nya urlakningstekniken har under många år haft stora tekniska problem, men om den visar sig fungera kommer tillgången att öka på sikt. Om inte, är risken stor för en framtida bristsituation. Priset har nått motståndsnivåer mellan 24 000 och 25 000 dollar per ton.
Vete. Den väntade nedjusteringen av priset kom till slut. Priset bröt aldrig upp igenom det tekniska motståndet 236 euro per ton på Matifbörsen. Kortheten på den europeiska marknaden lättade. Priset föll under 200 och det såg ut som obalanserna på börsen stabiliserats. Förra veckans lagerstatistik från amerikanska jordbruksdepartementet överraskade med ett lägre lager än väntat. Priset på båda sidor av Atlanten sköt i höjden. Mina marknadskällor rapporterar om ett avtagande fysiskt köpintresse i Europa. Vi bör få se priser ned mot 200 euro igen.
Guld. Trenden är stadig med nya rekordnoteringar varje vecka. Varför köper investerare guld? Utöver inflationsoch dollarskydd hävdar vissa nu att guld är det bästa att ha även i deflationstider. Jag tycker att motsatsförhållandet mellan guld och dollar är en given orsak. Det klassiska argumentet är skydd mot inflation, vilket också är det mest rimliga. Den synliga inflationen i väst är låg. Men det är inte där tillväxten sker. Tillväxtländerna drar världsekonomin och där ökar inflationsförväntningarna. Därför drar guldet.
Råvarutrenden är intakt. Jag tror att man långsiktigt ska vara exponerad mot råvaror. På kort sikt finns dock risk för rekyler. Jag väljer att ta hem vinst på en del av exponeringen mot vissa råvaror, med målsättningen att komma in på lägre nivåer. Koppar är undantaget. Jag behåller köpta positioner och kan tänka mig att öka på rekyler. För den som har möjlighet att handla ”längre ut på kurvan” är det att rekommendera. Terminspriserna för sex månader och framåt är lägre än spotpriset.
Jag väljer att minska köpta positioner i aluminium. Jag tror som sagt på nickel på sikt. Guldpriset har stigit kraftigt och närmar sig 1 400 dollar per uns. Risken har dock ökat för en rekyl. Jag tar hem vinst på en del av positionen.
PÄR MELANDER
Råvaruhandlare på Handelsbanken
Råvaruportföljen tar paus
Vår råvaruskribent Pär Melander som under ett år även har skött Privata Affärers råvaruportfölj låter den nu ta paus på grund av arbete i sitt ordinarie jobb på Handelsbanken.
Han fortsätter däremot att som krönikör ge användbar vägledning för den som vill placera i råvarumarknaden.
Portföljen med råvarucertifikat noterar en avkastning sedan start den 9 oktober i fjol på 21, procent, medan Handelsbankens råvaruindex under samma period har givit 14,6 procent. När portföljen stängs ligger 37 procent av kapitalet i certifikatet Guld H, 18 procent i Koppar H, 16 procent i Bull Nickel H, 8 procent i Bull Aluminium H och 8 procent i Olja H. 13 procent ligger i Bear Vete H.