lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Australien rekordexporterar råvaror

Publicerad: 21 september 2010, 11:21

Australien, världens största leverantör av kol, järnmalm och ylle, höjer prognosen för råvaruexporten till en rekordnivå.


Det rapporterar den australiensiska jordbruks- och resursekonomibyrån tisdagen, enligt Bloomberg News.

Försäljningen beräknas uppgå till 214,9 miljarder australiendollar (203,4) under räkenskapsåret som slutar den 30 juni 2011. I juni räknade organisationen med en försäljning om 202,5 miljarder australiendollar.

Inkomster från export av energi och mineral prognostiseras uppgå till 179,9 australiendollar, motsvarande en uppgång med 30 procent från förra året. EN ökning av leveranser och högre priser på järnmalm och kol var huvudorsakerna till uppgången, samtidigt som en ”stark prestation” också väntades för guld, aluminium och nickel.

”Fortsatt stark tillväxt i utvecklingsekonomierna, särskilt i Kina och Indien, förväntas driva efterfrågan på råvaror och ge stöd till priserna”, skrev analytikerna Alan Copeland och Farah Beaini i rapporten.

Den australiensiska regeringen har lovat att införa en skatt om 30 procent på vinster från kol och järnmalm.

Den ekonomiska tillväxten förväntas enligt landets centralbank, Reserve Bank of Australia, stärkas under 2011 i takt med att gruvboomen intensifieras.

”Utsikterna i resurssektorn var väldigt positiv, och ökningen i investeringarna i sektorn skulle ha betydande spridningseffekter till den bredare ekonomin”, skrev centralbanken i protokollet från det senaste penningpolitiska mötet som publicerades på tisdagen.

DIREKT

Direkt publicerat:2010-09-21 10:44:06

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera