torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

Analytiker spår guldrush när Fed börjar sänka räntan

Publicerad: 27 juli 2023, 08:42

Foto: Shutterstock

Flera analytiker spår att guldpriset kan nå nya rekordnivåer när amerikanska Federal Reserve börjar sänka räntan samtidigt som den amerikanska ekonomin sannolikt går in i en recession. Men alla är inte lika övertygade.

Ämnen i artikeln:

Råvarumarknaden

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Förhoppningar om att den amerikanska räntehöjningscykeln närmar sig slutet samtidigt som många investerare sökt sig till ”säkra hamnar” har fått guldpriset att stiga omkring 15 procent under den senaste tolvmånadersperioden.

Men JP Morgan Chase & Co. tror att guldpriset kan fortsätta att stiga. Finanshusets analytiker Greg Shearer menar att Fed kommer att börja sänka räntan under det andra kvartalet vilket kommer att elda på guldprisuppgången, rapporterar Bloomberg.

Banken tror på ett guldpris på 2175 dollar det fjärde kvartalet nästa år. Det implicerar en uppsida på 10 procent jämfört med dagens pris på 1978 dollar.

”Vi befinner oss i en position där vi tror att guldinnehav och lång exponering mot guld och silver är något som fungerar både som en sencyklig diversifierare och något som dessutom kommer att leverera avkastning om vi tittar på de närmaste 12 till 18 månaderna”, sade Shearer vid en onlinebriefing tidigare i veckan, rapporterar Bloomberg.

Dessutom menar Shearer att ädelmetaller är ganska ”agnostiska” i den mening att det inte spelar någon roll om det blir en mjuk eller hård landning i USA. Detta i motsats till andra mer cykliska råvaror som aluminium och koppar som är mer konjunkturkänsliga.

Även Rania Gule, analytiker på XS.com tror på ett högre guldpris framöver.

”Även om den amerikanska centralbanken håller alla dörrar öppna så lär detta ha varit den sista höjningen i denna cykel”, skriver Gule i ett marknadsbrev på torsdagen.

Men eftersom den nuvarande räntenivån har en inbromsande inverkan på den amerikanska ekonomin kommer företagen förr eller senare känna på kreditåtstramningar.

”Tills detta sker lär guldet handlas i ett intervall mellan 1980 och 1950. Men guldpriset kan få en skjuts redan i september om Fed låter räntan ligga still. Då skulle priset kunna lyfta till mellan 2080 och 2100”, skriver Gule.

Men alla är inte lika optimistiska. Bas Kooijman, förvaltare på DHF Capital, menar att guldpriset snarare kan sjunka om USA kan undvika en recession.

”Starkare riskaptit skulle då driva investerare mot mer riskfyllda tillgångar vilket skulle sätta press på guldet. Men på kort sikt kan guldpriset lyfta då marknadens tro på ytterligare räntehöjningar minskar. Samtidigt kan den inbromsande effekten av dagens höga ränteläge för ekonomin stödja guldet”, skriver Kooijman och fortsätter:

”Investerare bör vara vaksamma på inkommande ekonomiska data som kan avgöra riktningen på penningpolitiken och därmed också påverka guldpriset. Dessutom bör man hålla koll på Kina där en starkare återhämtning skulle kunna öka efterfrågan på guld och därmed driva upp priset”.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera