onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Råvaror

2011 års starkaste metalltrender

Publicerad: 18 oktober 2010, 07:55

Vilka metaller fortsätter att stiga och vilka kommer att ha en dämpad utveckling eller till och med falla? På LME Week i London avgörs nästa års metallpriser.

Ämnen i artikeln:

BasmetallerRåvarumarknaden

AB

Anna Blomén


Förra veckan var det LME Week i London. Då umgås metallhandlarna med sina kunder och använder tillfället för att börja de förhandlingar som avgör nästa års metallpriser.

SEB:s råvaruavdelning har varit där och rapporterar i sitt råvarubrev om de metaller som var hetast i förhandssnacket.

De positiva tongångarna dominerar. Mer stimulans i USA och en mjuklandning i Kina bäddar för fortsatta uppgångar på sikt. Dessutom är efterfrågan större än väntat även på andra marknader, särskilt Tyskland. Samtidigt är gruvexpansionen fortfarande långsam, särskilt för koppar. En tredje faktor är att det håller på att utvecklas en marknadsför ETF:er som köper fysiska metaller, vilket skulle innebära en stor efterfrågan och högre pristryck.

Den hetaste metallen är fortfarande koppar. Detta eftersom Kina har stora behov, men mycket små egna tillgångar. Gruvkapaciteten är begränsad och lagren är låga och behöver fyllas på under hela 2011. Men uppgången har varit stark, och SEB menar att metallen är dyr, Den som gjort en bra vins kan tjäna på att vikta ned och vänta in nya nivåer att gå in igen.

För aluminium är situationen den motsatta. De höga prisnivåerna gör att avställd kapacitet öppnas upp samtidigt som energin fortfarande är relativt billig. Det ger ett överlager som kommer att ligga kvar hela 2011. SEB tycker det är dags att ta hem vinst men rekommenderar inte ännu att ligga kort. Så länge dollarn faller och det spekuleras i fysiskt uppbackade ETF:er så kommer sannolikt inte aluminium att falla.

SEB är också förvånade över att flera aktörer tror på sjunkande priser under 2011 för nickel och zink. Höga lager, svagare kinesisk efterfrågan och stabilare gruvproduktion ger utrymme för att metallerna stigit för mycket och kommer att falla tillbaka. Nickelutvinningen kommer dessutom att påverkas av utvinningen från laterit, en jordart vars innehåll av nickel tidigare sett som för lågt för att vara lönsamt. Samtidigt menar SEB att man ofta överskattar prognoser för utvinning, och att denna utveckling kan bli långsammare än väntat.

För nickel ser SEB en neutral framtid. Det är därför en bra nivå att ta hem vinst på om man klev på i början av september eftersom uppgången varit stark på mycket kort tid.

SEB tror att zink på kort sikt ”tar rygg” på koppar. Skulle koppar vända ner så kommer också zink att tappa. På längre sikt, 2012 och 2013, kan det åter ut att bli underskott av zink då flera stora gruvor kommer att stänga inom en snar framtid. Det kan ge köptillfällen, men längre fram.

ANNA BLOMÉN, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera