tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Räntor

Swedbank: Då toppar boräntan

Publicerad: 8 maj 2023, 11:00

Foto: Shutterstock

Swedbank räknar med att de rörliga boräntorna fortsätter att stiga fram till i höst för att sedan falla tillbaka nästa år. Det framgår av bankens färska ränteprognos.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Läs också:

Rekordhög snittränta i april

Swedbanks analytiker konstaterar att räntemarknaden präglats av stora svängningar hittills i år.

”Då bankfrossan i USA bedarrade något under första halvan av april steg räntor både i Sverige och omvärlden, men under de senaste veckorna har oron tilltagit igen vilket har pressat tillbaka statsräntor”, skriver analytikerna.

Förra veckan höjde som väntat både Fed och ECB sina styrräntor 25 punkter. Och för en av dessa lär räntetoppen har nåtts.

”Vi räknar med att Fed nu ligger still tills i början av nästa år då en serie sänkningar inleds. ECB väntas lyfta räntan ytterligare både i juni och juli”, skriver analytikerna.

På hemmaplan tror Swedbank att Riksbanken höjer styrräntan med 25 punkter i juni och ytterligare 25 punkter i september. Det skulle innebära att styrräntan når 4,00 procent.

”De rörliga bolåneräntorna väntas stiga till som högst 4,7 procent under hösten. Riksbankens räntehöjningar väntas få ungefär samma genomslag på de rörliga bolåneräntorna som i fjol”, skriver Swedbank.

Först nästa år syns en lättnad för bolåntagare med tremånadersränta.

”Under nästa år påbörjas räntesänkningar då den ekonomiska aktiviteten har dämpats och inflationen fallit tillbaka”, skriver Swedbank.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera