lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Räntor

Prognos: Riksbanken höjer räntan redan nästa år

Publicerad: 16 juni 2021, 06:07

Foto: Shutterstock

En inflation som ligger kvar på lite högre nivåer gör att Riksbanken börjar höja reporäntan redan nästa år. Det bedömer Industriarbetsgivarna i sin nya konjunkturprognos, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.


Nyhetsbyrån Direkt


”Riksbanken kommer då att se att inflationen ligger kvar på lite högre nivåer, med stigande råvarupriser, utbudsproblem och strukturella skiften, som klimatomställningen, som rullar över till konsumentledet. Det kommer också att bli en utmaning för företagen att få tag på rätt kompetens, så även från arbetsmarknaden kan vi få ett kostnadstryck”, säger Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten till Nyhetsbyrån Direkt.

Industriarbetsgivarna blir därmed den första prognosmakare som spår en räntehöjning från Riksbanken under 2022.

”Med en fortsatt återhämtning och lite högre inflation globalt kommer Riksbanken att börja höja räntan 2022, när de då höjer blicken mot 2023-2024. Det är prognoserna framåt som är avgörande. Det är ju inte heller så att Riksbanken vill ligga kvar med en väldigt låg ränta, de pratar ju ofta om riskerna med låga räntor och stigande tillgångspriser, som nu eldats på ännu mer”, säger hon.

Kerstin Hallsten tillägger att Riksbanken också lär dra ned på sina obligationsköp (tapering) när de börjar lägga om penningpolitiken i mindre expansiv riktning.

”Jag tror inte på att det först blir tapering och sedan räntehöjning, utan att det blir lite både och”, säger hon.

Hon påpekar också att hon inte räknar med ett scenario där inflationen drar i väg och blir alltför hög, utan snarare att inflationen kan närma sig målen snabbare än vad centralbankerna själva tror i nuläget.

”Jag tänker mig att vi får en bra utveckling framöver, med en fortsatt återhämtning och lite högre inflation globalt. Då kanske centralbankerna kan behöva strama åt lite tidigare än de själva räknar med nu. Jag ser inga problem med det”, säger Kerstin Hallsten.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera