onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Räntor

Nykredit: Inga fler räntehöjningar från Riksbanken

Publicerad: 18 februari 2019, 11:17

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT

Riksbankens räntehöjning i december blir en engångsföreteelse. Det blir ingen ytterligare höjning vare sig 2019 eller 2020. Det bedömer danska Nykredit i en analys.


Nyhetsbyrån Direkt


”Sedan i december har statistiken försämrats ytterligare och det fönster som tidigare stod på glänt för ytterligare räntehöjningar är enligt oss nu stängt. Vi tror inte att Riksbanken höjer räntan ytterligare, vare sig 2019 eller 2020”, skriver Nykredits chefekonom Tore Stramer.

Han påpekar att utsikterna för den svenska ekonomin försämrats på sistone. Ett stort exportberoende gör Sverige sårbart för avmattning i världskonjunkturen och inhemskt har detaljhandeln överraskat svagt. Dessutom har nedgången på bostadsmarknaden tydligt dämpat byggaktiviteten. BNP sjönk under det tredje kvartalet och mycket tyder på att BNP sjönk även det fjärde kvartalet.

”Därmed är det en överhängande risk för att svensk ekonomi redan det andra halvåret 2018 var i en teknisk recession”, skriver Tore Stramer.

Han tillägger att de enda positiva signalerna från den svenska ekonomin kommer från arbetsmarknaden, med stigande sysselsättning. Det har dock inte räckt för att hålla uppe privatkonsumtionen. Trots ett högt kapacitetsutnyttjande har löneökningarna inte tagit fart och reallöneökningarna har varit blygsamma på sistone.

”Med den överhängande risken för en recession ser vi ingen möjlighet för Riksbanken att höja räntan ytterligare under de kommande två åren”, skriver han.

Nykredit har svårt att se vilka inhemska drivkrafter som finns för svensk tillväxt. De har svårt att se några större finanspolitiska lättnader, även om det finns utrymme, och Riksbanken försöker strama åt penningpolitiken. De tror visserligen på en fortsatt god tillväxt globalt, men bedömer inte att exportindustrin ensamt kan agera ett sådant draglok att ekonomin utvecklas tillräckligt bra för att Riksbanken ska kunna fortsätta med ytterligare räntehöjningar.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera