söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Räntor

”Företagsobligationsmarknaden kan drabbas av oljepriskraschen”

Publicerad: 9 mars 2020, 09:19

Foto: Shutterstock

Marknaden för företagsobligationer kommer att hamna under noggrann granskning med anledning av oljeprisfallet. Det skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev på måndagsmorgonen.


Nyhetsbyrån Direkt


Det påpekas att energisektorn står för tydligt över 10 procent av den amerikanska ”high yield”-marknaden och att tajmingen på detta oljeprisfall är dålig.

”Oro byggdes upp på obligationsmarknaden redan i fredags”, noterar Deutsche Bank.

Det framhålls att stora mängder obligationer kan utfärdas men att det tar tid att sälja av papper som köps i en emission då försäljningar endast kan göras i små mängder.

”Denna massiva obalans spelar ingen roll när du har en hygglig ekonomi och konstanta inflöden som vi har haft under stora delar av det senaste decenniet. Men så fort investerare oroar sig kring ekonomin och/eller ser utflöden så kan försäljningar överväldiga marknaden”, fortsätter banken.

Därmed finns det en ”risk” att dessa rörelser nu inleds.

”Om krisen blir utdragen är det troligt att företagsobligationer skapar stora likviditetsluftfickor (”liquidity air pockets”) som sätter käppar i hjulen för andra tillgångsslag och riskerar att skapa en trögflytande cirkel”, oroar sig Deutsche Bank.

Centralbanker kan komma att intervenera men då först efter att andra ”större problem” uppenbarat sig, tror Deutsche.

Brentoljepriset är ned drygt 20 procent för dagen till en nivå runt 36 dollar per fat och WTI-priset har backat mer än 22 procent på måndagsförmiddagen till omkring 32 dollar. Sedan årsskiftet har dessa priser nära halverats. Deutsche Bank bedömer att oljan kan fortsätta ned till nivå under 20 dollar.

”Våra ekonomer har ofta hänvisat kollapsen i inflationsförväntningarna under 2015-2016 till oljepriskollapsen. Dessa förväntningar har inte helt återhämtat sig från detta och kan troligen hacka till ytterligare nu. Då centralbanker förlorar vägen med goda nyheter är detta något som ska få oss närmare mer finanspolitiska satsningar och troligen helikopterpengar”, skriver Deutsche Bank som samtidigt påpekar att det inte är något som blir den första reaktionen redan på måndagen.

Deutsche Bank anser att helgens besked om ett oljepriskrig nog förtjänar en egen plats i historieböckerna bland sådant som IT-bubblan, ryska/LTCM-krisen och den europeiska skuldkrisen.

”Denna helgs nyhetsflöde och rörelser i oljan kommer i en tid som en redan slagen marknad gärna hade varit utan”, summerar Deutsche Bank läget.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera