lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Räntor

Analytiker: Oväntat hökaktigt besked från Riksbanken

Publicerad: 5 september 2019, 08:41

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /SvD-TT

Riksbanken kom med ett överraskande "hökaktigt" budskap på torsdagen då de som väntat lämnade reporäntan oförändrad, men fortsatt signalerar en räntehöjning i slutet av året eller i början av nästa år. Det framgår av kommentarer från analytiker efter räntebeskedet.


Nyhetsbyrån Direkt


Nordeas Mats Hydén konstaterar i en snabbkommentar att sannolikheten för en räntehöjning i oktober har minskat, medan sannolikheten för en höjning i december och februari har ökat.

”Vår bedömning om en räntesänkning i december framstår nu självfallet som mindre trolig. Men vi tycker fortfarande att Riksbanken är alltför optimistisk om tillväxt och inflation och att de måste tänka om längre fram. Men dagens besked var mycket mer hökaktigt än vi räknade med”, skriver Nordea, som i sin konjunkturprognos i går, onsdag, spådde att Riksbanken skulle sänka reporäntan till -0,50 procent i år.

Även SBAB:s chefekonom Robert Boije tycker att Riksbanken är alldeles för optimistisk.

”Riksbanken tycks ha en mer positiv bild av läget än vad vi och marknaden i övrigt har. Vi tror på en betydligt långsammare höjning av reporäntan än Riksbanken”, skriver han i en kommentar.

Enligt Boije borde Riksbanken ”helt enkelt” ha justerat ner reporäntebanan betydligt mer. Han motiverar det med att den underliggande inflationen rensad för energipriser har legat långt under Riksbankens mål en längre tid och att inflationsförväntningarna nu faller samtidigt som det syns tydliga signaler om ett mer dämpat konjunkturläge både globalt och i Sverige. Dessutom har flera centralbanker världen om nyligen sänkt sina styrräntor.

”Vid en mer fördjupad internationell konjunkturnedgång i närtid kan den av Riksbanken nyligen aviserade annalkande reporäntehöjningen istället komma att resultera i en snar sänkning”, skriver Boije och tillägger att han tror att Riksbanken snart kommer att behöva justera ned reporäntebanan.

Swedbanks seniorekonom Cathrine Danin tycker att direktionen levererade ett ”något hökaktigt” uttalande där de reviderade ner räntebanan med 10 punkter för tredje kvartalet 2020, men ”mer drastiskt” längre fram i tiden.

Hon tycker att det är anmärkningsvärt att Riksbanken signalerar att de fortsatt avser att höja reporäntan i slutet av året eller i början av nästa år, trots svagare tillväxtmomentum.

Danin konstaterar att Riksbankens prognoser är mer eller mindre oförändrade från i juli.

Swedbank håller fast vid sin bedömning att det inte blir några ränteförändringar från Riksbanken under de kommande två åren, men noterar att den globala utvecklingen kommer att ha stor påverkan på direktionens framtida beslut.

SEB tycker att Riksbanken skickar en ”stark signal” om en räntehöjning på kort sikt och att budskapet var ”betydligt mer hökaktigt än väntat”.

”Direktionen skickade en stark signal att de vill lyfta reporäntan tillbaka till noll och även om direktionen (som alltid) säger att penningpolitiken kommer att bero på den ekonomiska utvecklingen är en räntehöjning helt klart en möjlighet och vi kommer att överväga om vi ska revidera vår prognos”, skriver SEB-ekonomerna Olle Holmgren och Lina Fransson.

Från utlandet kommenterar Capital Economics, som tycker att Riksbanken fortsatt ligger rejält bakom kurvan och tror att de, trots dagens besked, kommer att sänka reporäntan, troligtvis i december.

Riksbankens besked att reporäntan ska höjas i slutet av året eller i början av nästa år ”står i strid med svagheten i den inhemska aktiviteten och lämnar Riksbanken klart ur synk med andra stora centralbanker”, enligt Capital Economics.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera