måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Vietnam ekonomisk modell för Nordkorea

Publicerad: 27 februari 2019, 12:00

Foto: Evan Vucci/AP/TT

Nu pågår i två dagar det andra mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-un. I vågskålen för Nordkorea ligger avskaffade sanktioner som öppnar vägen till att bli en ny frontier market, med en utveckling i linje med värdlandet Vietnams.


CF

Christer Fälldin


Trump vill se ett slut på Nordkoreas kärnvapensatsning, medan Kim vill få till sanktionslättnader.

Valet av Hanoi som mötesplats verkar vara noga övervägt. USA har på olika sätt antytt att Vietnam skulle kunna stå som modell för Nordkorea i landets satsning på ekonomisk utveckling. Och hjälpen skulle komma från USA.

Vietnam är ett dynamiskt land, öppet mot världen har det snabbt har blivit ekonomiskt välmående, trots att det är en kommunistisk enpartistat.

Sedan första mötet mellan statscheferna förra sommaren har det egentligen inte hänt någonting, men nu inför mötet i Vietnam har den mediala uppmärksamheten kring Kims resa varit stort uppslaget i Nordkorea.

Donald Trump sade efter deras första möte på onsdagen att det hade varit bra. En del vill se snabbare framsteg men själv är han nöjd. Han har inte backat vad gäller kravet på kärnvapenavveckling.

Enorm potential

Han upprepade att Nordkorea har en enorm ekonomisk potential och han ser fram emot att en sådan framgång kan förverkligas, USA kommer att hjälpa till.

På frågan om han kommer att förklara ett avslut på kriget (det finns inget formellt fredsavtal efter Koreakriget) sade han att ”vi får se”.

Kim Jong-Un sade att det varit en period som krävt mycket tålamod och ansträngningar. Han är säker på att de kommer att nå goda resultat och han ska själv göra sitt bästa. De har lyckats övervinna hinder och ”är här i dag”.

Är det då möjligt för Nordkorea att försöka bli ett ”nytt Vietnam” med blomstrande ekonomi och en helt ny öppenhet?

– Det vore förstås mycket bra om Nordkorea vill gå den vägen. I en jämförelse med Vietnam kan sägas att landets ekonomiska reformpaket ’Doi Moi’ startade 1986 och först i början på 2000-talet hade landet en fungerande börs, säger Mattias Martinsson, förvaltningschef på Tundra Fonder som specialiserat sig på ”frontier markets” som Vietnam, Pakistan och Sri Lanka.

Däremot tror inte Mattias Martinsson på att det kan bli en snabb ekonomisk utveckling för Nordkorea.

– Det är en lång resa om Nordkorea väljer att inleda den. Då vi tror att ekonomisk utveckling är den bästa långsiktiga vägen mot en säkrare värld vore det dock mycket positivt. Det första steget är nödvändigt för att nå målet, säger han.

Svårigheterna är stora. WFP (World Food Programme) uppger till exempel att över 10 miljoner nordkoreaner var undernärda 2017, och landets FN-ambassadör har bett FN om stöd med livsmedel. De amerikanska sanktionerna har avskurit landet från nästan all internationell handel.

Går redan att investera i Nordkorea

Men för den som av någon anledning skulle vilja investera i nordkoreanska tillgångar har det länge funnits en sådan möjlighet.

Franklin Emerging Markets Debt Opportunities Fund lär vara en av få fonder i världen med ett litet men dock ett innehav av nordkoreanska skuldebrev. Det rapporterade Privata Affärer om vid det senaste mötet mellan Kim och Trump, i juni ifjol

Bakgrunden är Nordkoreas skuldberg som härstammar från utländska lån på 70-talet som Nordkorea inte betalat av. Men i slutet av 90-talet paketerade den franska banken BNP Paribas de obetalda lånen i ett bolag kallad NK Debt Corporation, rapporterar Reuters.

Betala skulderna

Tanken var att om Nordkorea skulle öppna upp och ekonomin utvecklas så skulle också den nordkoreanska staten kunna betala tillbaka skulderna.

Under några år handlades också de nordkoreanska skuldebreven genom NK Debt-konstruktionen. Men sanktionerna mot Nordkorea satte sedan stopp.

– Det fanns en marknad men den frystes i praktiken 2013. Detta efter att FN och andra införde sanktioner mot Nordkorea vilket gjorde att handeln med skuldebreven begränsades, säger Stuart Culverhouse på Exotix Capital till Reuters.

Blir knappast rika

Men fonden Franklin Emerging Markets Debt Opportunities Fund var en av de som investerat i NK Debt Corporation. Eftersom innehavet i praktiken är osäljbart ligger det fortfarande kvar i fonden även om fondbolaget har skrivit ner värdet till noll.

Skulle Nordkorea öppna upp ekonomin och få den på fötter så skulle skuldebreven i teorin kunna få ett värde. Men även om detta skulle ske så lär fondandelsägarna knappast bli rika då innehavet endast är en mycket liten del av fondens totala tillgångar.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera