måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

”Varning för Gartmores fonder”

Publicerad: 24 november 2010, 18:12

Flera svenska fondtorg varnar nu för brittiska fondbolaget Gartmores fonder. Anledningen är den djupa kris som bolaget går igenom.

Ämnen i artikeln:

Max Matthiessen

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Avhoppade nyckelpersoner, halverad aktiekurs och en strid ström med kunder som lämnar bolaget.

Det brittiska fondbolaget Gartmore har inte haft någon lätt resa på London-börsen sedan introduktionen för ett år sedan.

Bomben exploderade i somras då en av bolagets prisbelönade stjärnförvaltare, Guillaume Rambourg, suspenderades efter att ha brutit mot interna handelsregler. Strax därefter inledde den brittiska finansinspektionen, Financial Services Authority, en granskning av Rambourgs affärer.

Kort därefter lämnade Rambourgs parhäst, Roger Guy, bolaget tillsammans med en annan central figur i ledningen, förvaltningschefen Dominic Rossi.

Sedan de uppmärksammade avhoppen har ett flertal kunder beslutat att lämna Gartmore, däribland Skandia Investment Management.

Enligt uppgifter till Privata Affärer överger nu även svenska pensionsbolag samarbetet med Gartmore.

– Vi har i dag beslutat att byta ut Gartmores fond i vårt fondutbud mot en fond som förvaltas av fondbolaget Fidelity, säger Cecilia Thomasson Blomquist, kapitalförvaltningschef på PP Pension.

– Högsta investeringsansvarige Dominic Rossi har lämnat bolaget, säger Cecilia Thomasson Blomquist. Därför tror vi att Gartmore framöver kommer att ha en del fokus på personalomsättning. När vi tror att en fond får det svårare att leverera rätt resultat så byter vi ut dem. Därför meddelar vi våra kunder i dag att vi byter ut Gartmore mot Fidelity i stället.

– Vi ser till våra kunders bästa och vi vill samarbeta med en organisation där förvaltarna kan koncentrara sig fullt ut.

Varför är det så allvarligt med förvaltaravhoppen i Gartmore ?

– Det är ett svårt jobb att vara kapitalförvaltare och det krävs en stabil organisation för att de ska kunna fokusera sig på sin uppgift. I en orolig och osäker organisation riskerar fokus att hamna på något annat, säger Cecilia Thomasson Blomquist.

Även försäkringsmäklaren Max Matthiessen, med 150 000 kunder, är skeptiska till Gartmore fonder. .

– Flera stora kunder har nu lämnat Gartmore och blir utflödena tillräckligt stora så hotar det att påverka fondernas resultat, säger Anders Aronsson, analyschef på Max Matthiessen. Därför tar vi det säkra före det osäkra och informerar våra kunder att vi inte längre köprekommenderar Gartmore.

JOHAN MARWALL, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera