måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Varning för flyttcirkus

Publicerad: 5 oktober 2010, 07:23

Många trotjänare drar just nu vidare mot nya äventyr. HQ:s fonder är i farozonen skriver Privata Affärers fondskribent Sofia Ullerstam.

Ämnen i artikeln:

HQ-fonderSofia Ullerstam

AB

Anna Blomén


Turbulens, ägarbytenoch kriser brukar få fondförvaltare att leta efter nya möjligheter. Därför är det mycket troligt att några av förvaltarna till HQ:s 30-tal fonder söker sig vidare.

Att bli ekonomisk gisslan i HQaffären och inom loppet av någon månad både ha HQ, Öresund och Carnegie som ägare frestar naturligtvis på tålamodet.

Du som kund har också bollats runt på ett oacceptabelt sätt, även om själva fonderna hela tiden har varit intakta. Cirkusen lär inte vara över. Nästa steg blir antagligen att fonderna byter namn, till vilket är oklart. Efter finanskrisen ägs Carnegies fonder nämligen inte längre av Carnegie Investment Bank, fonderna har bara kvar sina namn under en övergångsperiod.

Det är lite otippat att Carnegie, som alltså knoppat av sin fondverksamhet, plötsligt har fått HQ:s fonder under sin hatt. Troligtvis blir förbindelsen inte långvarig.

Det är inte bara HQ Fonder som genomgår förändringar. Just nu flyttar fondförvaltare på sig i en strid ström. Ett förvaltarbyte påminner lite om när bolag växlar vd, men det uppmärksammas inte alls på samma sätt. Du som är trogen sparare kanske inte ens upptäcker att din fond har bytt chef och därmed fått en helt ny stil. Här är några av de senaste händelserna:

• Anna Ho lämnar Carlson Fonder efter 15 år. Anna är den välrenommerade förvaltaren av Carlson China Micro och Carlson Asian Small Cap, som nu tas över av hennes före detta kollegor. Själv startar hon eget och hennes nya fond introduceras snart.
• Catella såldes och prisbelönta Catella Hedge förlorade sina förvaltare. Nu startar Gustaf Sjögren, Ulf Frykhammar och Nicklas Granath ett eget fondbolag, Norron Asset Management. Inom kort drar de i gång tre nya fonder medsmåsparare som målgrupp. Den ena hedgefonden, med daglig handel och låg risk, blir väldigt lik Catella Hedge, som finns kvar men med ny ledning.
• Efter krisen köptes Kaupthings svenska verksamhet av Ålandsbanken. Nu har förvaltarenav Kinafonden, Anders Alvin, sagt upp sig tillsammans med Georg Norberg som förvaltade den svenska småbolagsfonden. De ligger i startgroparna för att starta eget, medan deras gamla fonder får nya chefer.

Som sparare finns det ingen anledning att vara lojal mot fondbolagen. Var observant på förändringar och följ förvaltaren vidare om det är en person du uppskattar.

SOFIA ULLERSTAM, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera