måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Vårens hetaste fonder!

Publicerad: 30 april 2008, 10:55

Fondspararna har börjat köpa aktiefonder igen. Och försäljningarna av aktiefonder har i det närmaste helt stannat av. Läs vilka fonder som är hetast bland köparna just nu.


MA

Magnus Alfredsson


Antalet fondbyten hos nätmäklaren Avanza Bank, som har närmare 200 000 sparare, ökade med 45 procent till 79 000 affärer i april. Nära 9 av 10 fondbyten är köp. Beloppen är dock små jämfört med förra året.

– Spararna har blivit mer optimistiska, konstaterar Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Under april har Kina- och Indienbörserna stigit med 10–15 procent, vilket lockat svenska sparare igen för första gången på ett halvår.

– Fondspararna hämtar nu pengar från bankkonton för första gången på 9 månader. Var tionde fondkrona gick under april till Kinafonder, säger Hemberg.

Utdelningar

Det är också aktieutdelningstider och många satsar sina aktieutdelningar i fonder.

– De flesta får mindre än en tusenlapp i utdelning och det räcker inte för att köpa en aktiepost, konstaterar Hemberg.

Försäljningen av fonder är i dag på den lägsta nivån på 18 månader. Avanza noterar att spararna säljer räntefonder, hedgefonder och guldfonder. Att spararna drar sig ur guldfonder tycker Hemberg är positivt.

Guld

– Guld är för spekulativt och det svänger väldigt häftigt.

Förutom Indien och Kina märks flera köp i råvaru-, energi- och Latinamerikafonder. Stigande priser på olja och andra råvaror har gynnat dem. Tillväxtmarknader som Afrika och Latinamerika är stora exportörer av råvaror.

– Men svenska sparare har inte riktigt upptäckt Latinamerikafonderna ännu trots att de funnits i åtta–nio år. Bara 3–4 procent sparar i Latinamerikafonder.

Beloppen som satsas i fondköp i dag är betydligt lägre än under 2007.

(TT)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera