fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Valutakaos styr Brasilienfonderna

Publicerad: 23 april 2015, 10:45

Foto: Andre Penner

Brasilianska realen har i flera omgångar försvagats mot svenska kronan. Därmed blir fondspararna blåsta på avkastning nu när Bovespa-börsen äntligen vänt uppåt.

Ämnen i artikeln:

Brasilienfonder

JP

Joakim Petersson


Trots att Brasiliens ekonomi krymper noteras en stigande trend på börsen. På tre månader har det lokala indexet Bovespa avancerat med 10 procent. Det handlar dock om återhämtning från nedpressade nivåer.

Den svaga utvecklingen för den underliggande ekonomin har länge varit en bromskloss för aktiemarknaden. Börshumöret blev ännu sämre när Dilma Rouseff blev omvald som president förra året. Hon har fått bära skulden för ekonomins tillbakagång och är därför ingen favorit på marknaden.

Men det är inte bara börsen som styr utvecklingen för Brasilienfonderna. Den brasilianska realen har svängt kraftigt senaste tiden vilket varit kännbart för svenska fondsparare. Andelskurserna sjunker i värde när realen gör det och omvänt ger valutaförstärkning en positiv effekt.

Realen noterade årshögsta mot kronan i slutet av januari, och har sedan dess åkt berg-och-dalbana med negativ färdriktning. Det förklarar varför avkasningen för Brasilienfonderna är svagt negativ (-1 procent för genomsnittliga fonden) på tre månaders sikt.

Bara i mars rasade valutan 8,8 procent mot kronan. Sedan dess har viss återhämtning skett. Det bidrar till att avkastningssiffrorna ser betydligt bättre ut på en månads sikt. Snittfonden har stigit med drygt 11 procent under den perioden.

Sparare med Brasilienfonder kan vänta sig fortsatt dramatik. Enligt en färsk analys från Swedbank kan realen mycket väl åka på nya smällar.

”Vi ser ingen snabb lösning på problemen i Brasilien och ser en fortsatt försvagning av realen de närmaste månaderna. Centralbanken och finansministern har de senaste veckorna skickat signaler som tyder på att de inte är emot en svagare real”, skriver Swedbanks analytiker i rapporten.

Tabell: Så går det för Brasilienfonderna

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera