Fonder
Urstarka ryska börser
Publicerad: 14 december 2016, 21:22
Foto: istockphoto
Ryssland går som tåget och de båda ryska börsindexen är urstarka. Det gäller främst RTS, börsen i Moskva som är noterad i dollar. Hittills i år är den upp en bit över 50 procent. Och Rysslandsfonderna är tillbaka i gammal form. Det finns framför allt två skäl till det, menar Fredrik Colliander, förvaltare av Carnegie Rysslandsfond.
Ämnen i artikeln:
Fredrik CollianderCF
Christer Fälldin
Bara i december har RTS ökat 11,6 procent fram till Luciadagen. Även det inhemska indexet Micex har gått starkt, uppgången på ett år har varit dryga 26 procent.
De ryska indexens vändpunkt kom i och med att Donald Trump vann presidentvalet. Han har gett ganska klara signaler att han vill förbättra relationerna till Ryssland, som varit bottenfrysta sedan Kriminvasionen för drygt två år sedan.
Det som hämmat Ryssland under dessa två år är de kraftiga EU-sanktionerna mot landet. Ett närmande mellan Trump och Putin leder sannolikt till att sanktionerna, eller en del av dem minskar i omfattning eller tas bort. Det kan skapa en veritabel boost i rysk ekonomi.
– Den första orsaken till att Ryssland började gå bra var att Opec fattade beslut om att begränsa oljeproduktionen vid mötet den 30 november, vilket omedelbart ledde till ett högre oljepris. Det har stärkt både den ryska börsen och rubeln. Det är inte konstigt alls, säger Fredrik Colliander.
Produktionsminskningen ser nu ut att bli 1,8 miljoner fat olja per dag.
Den andra underliggande orsaken till vändningen i den ryska ekonomin är uppfattningen om att den politiska risken har minskat.
– Om politiska risken minskar beror det på att spänningarna mellan väst och Ryssland minskar. Den vanliga uppfattningen har varit att det då är Ryssland som måste krypa till korset för att det ska ske, men här har det visat sig vara precis tvärtom.
Först vann Trump valet, och sedan har han presenterat ett antal utnämningar till ministerposter i den nya regeringen, varav några ”verkar vara gamla kompisar till Putin”, som Fredrik Colliander uttrycker det.
– Marknaderna har redan prisat in att detta leder till att sanktionerna försvinner och att relationen mellan USA och Ryssland blir bättre. Det är skälen till att det går bra nu, men ingenting har blivit bättre i Ryssland. Ekonomin har bottnat, men det är fortsatt negativ tillväxt i år och det har inte genomförts några reformer, säger Fredrik Colliander.
Just nu är det stora inflöden av kapital till Ryssland. Fredrik Colliander förklarar det med att det finns mycket pengar i världen som söker avkastning och som söker sig till den ryska marknaden. Kännetecknande för det som sker är att det går mycket snabbt just nu.
Ryssland är jämte Brasilien de två tillväxtmarknadsländer som stabiliserat ekonomin och lyckats med att positionera sig till att vända den nedåtgående trenden uppåt om vändningen kommer från en låg nivå.
Några av dem som gynnas mest av Trumps seger i presidentvalet är de stora ryska bolag med kopplingar till Kreml, till exempel Sberbank och Gazprom, anser JO Hambro Capital Managements Emerging Market-förvaltare James Syme, enligt Bloombergs, medan Joseph Dayan, marknadschef på BCS Financial Group i London slår fast att skälen till att tro på Ryssland är goda.
– Det finns verkliga skäl till att vara positiv till ryska tillgångar. Ett är att lättnader i sanktionerna hade varit fullständigt omöjligt med Clinton som president.
Den ekonomiska förändringen i Ryssland syns även på Rysslandsfonderna som de tre senaste månaderna gått allt starkare. De bästa är upp runt 30 procent på tre månader, och 20 procent på en månad. Bland toppfonderna i november och december finns bland andra Alfred Berg Ryssland, Nordea Rysslandfond, East Capital Rysslandsfonden, Handelsbanken Rysslandfond och Swedbank Robur Rysslandsfond, samtliga upp strax under 30 procent under tre månader i höst. Carnegie Rysslandsfond har ökat med nästan 24 procent under samma period.