torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Tundras nya fonder

Publicerad: 16 maj 2013, 11:21

Foto: Istockphoto

Under maj månad lanserar Tundra inte mindre än två nya fonder. Bland annat en ny Afrikafond som helt kommer att strunta i Sydafrika.

Ämnen i artikeln:

Mattias Martinsson

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Tundra Fonder har gjort sig kända på att lansera fonder med fokus på nya tillväxtmarknader. Till exempel har bolaget en ren Pakistanfond som sedan starten fått tiotusentals sparare. Bara inom premiepensionssystemet har fonden 25 000 sparare.

För en tid sedan lanserades Tundra Frontier Opportunities som bland annat investerar i Vietnam och Bangladesh. Denna fond har också placerat en del av kapitalet i Nigeria och Pakistan.

Renodlad Afrikafond

Men nu ger sig fondbolaget på allvar in på den afrikanska marknaden med fond som endast placerar i Afrika. Men det är inte någon ”vanlig” Afrikafond.

Till exempel kommer inga investeringar att ske i Nordafrika. Ännu mer förvånande är att Tundra Nigeria & Sub Sahara ratar kontinentens mest utvecklade marknad Sydafrika.

– Nordafrika har mycket gemensamt med Mellanöstern och Sydafrika är en relativt utvecklad marknad. Därför väljer vi att fokusera på de delar av Afrika som vi tycker är mest intressanta, det vill säga Afrika söder om Sahara och norr om Sydafrika, säger Mattias Martinsson på Tundra Fonder.

Plockar man bort Nordafrika och Sydafrika så är det Nigeria som har den absolut största aktiemarknaden. Ekonomin är också i paritet med Sydafrikas. Därför kommer också mer än hälften av investeringarna ske på den nigerianska marknaden.

– Därutöver kommer vi bland annat att investera i länder som Kenya, Ghana, Namibia och Mauritius, säger Mattias Martinsson.

Men han sticker inte under stolen med att risken är mycket hög på dessa marknader.

– Det är en spännande investering men samtidigt mycket riskfylld. Eftersom fonden har en stor del av innehavet i Nigeria kommer vi att påverkas rejält om det händer något i landet. De här marknaderna är också väldigt outvecklade och likviditeten är låg, säger han.

Datoriserad Asienfond

Men det är inte bara Afrikafonden som är en nyhet hos Tundra. I förra veckan lanserades Tundra QuAsia, en bred Asienfond med en mycket speciell förvaltningsmetod.

– Vi använder en helt matematiskt och datoriserad modell för att identifiera de bolag vi ska investera i. Vi fokuserar vårt arbete på att välja ut de egenskaper datorn ska leta efter. Datorn tar sedan fram och sorterar ut rätt bolag bland alla tusentals bolag som finns i regionen, säger Mattias Martinsson.

Det handlar alltså inte om någon klassisk aktiv förvaltning men Martinsson tror stenhårt på att låta datorerna välja placeringarna.

– Vi tror att modellen på lång sikt kommer att ge bättre avkastning än vad en aktiv förvaltare kan ge. Asien är en gigantisk marknad med nio aktiemarknader och tusentals bolag. Som ”vanlig” förvaltare måste man inse sin begränsning när det gäller att välja ut rätt bolag från ett så stort urval, säger Mattias Martinsson.

Tundra har också satt ett minst sagt kaxigt resultatmål för QuAsia men det återstår förstås att se hur det går för fonden.

–Målet är att vi resultatmässigt ska slå 90 procent av de breda Asienfonderna. Det tror jag också att vi kan lyckas med. När vi gjort historiska tester av vår modell har resultatet blivit mycket bra, säger Mattias Martinsson.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera