torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Trendbrott för hushållens sparande

Publicerad: 27 april 2023, 13:00

Foto: Getty Images

Stockholmsbörsen har stigit med omkring 8 procent i år efter ett uselt fjolår. För första gången på nio kvartal ökar nu andelen som säger sig kunna öka sitt sparande kommande år. Det visar en ny Demoskop-undersökning som Avanza har låtit utföra.


JM


Under fjärde kvartalet uppmättes den största återhämtningen vad gäller andelen som tror på stigande börs i Avanzas sparindikator sedan mätningarna började under andra kvartalet 2018.

Enligt undersökningen tror 30 procent av de tillfrågade att börsen kommer att stiga, vilket är en ökning från 28 procent jämfört med kvartalet innan. Samtidigt ökar andelen som tror att börsen kommer att sjunka kommande 12 månader från 29 procent till 31 procent.

Detta är dock väsentligt färre än de 56 procent som uppmättes under andra kvartalet ifjol. Förklaringen till att både optimisterna och pessimisterna ökar är att det är färre respondenter som inte har någon uppfattning i mätningen.

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, kommenterar:

”Den betydligt lägre börspessimismen vi kunde notera under sista kvartalet i fjol har fortsatt under 2023. Det finns få faktorer som påverkar vårt kollektiva börshumör mer än själva börsutvecklingen, som den senaste tiden bjudit på flera skäl att dra på smilbanden. Ett av dem är det faktum att Stockholmsbörsen nu stigit 26 procent sedan lägstanivån i oktober i fjol. I förra Sparindikatorn resonerade jag kring det faktum att många sämre börsperioder vänt i oktober och så här långt ser det ut att hålla även denna gång”, säger han.

Vidare konstaterar sparekonomen att det senaste året varit tufft för hushållen ekonomiskt. Många har tvingats göra anpassningar för att hantera den höga inflationen och stigande räntorna, påpekar Nicklas Andersson.

”Årets löneförhöjning kompenserar något för de stigande kostnaderna samtidigt som visibiliteten ökat lite grann och osäkerheten därmed minskat”, säger han, och tillägger:

”Detta syns tydligt bland de svarande där andelen som anger att de kommer kunna spara mer kommande år ökar för första gången på nio kvartal.”

Sparekonomen lyfter sedan fram ett annat positivt besked från undersökningen.

’”Det riktiga utropstecknet är dock andelen som anger att de kommer spara mindre det kommande året, den siffran landar på 38 procent i kvartalet jämfört med 47 procent föregående kvartal, det är den största ljusningen som Sparindikatorn uppmätt”, säger Nicklas Andersson.

Sparande på vanligt sparkonto samt att amortera på bolånet är de sparformer som ökar mest i dag, enligt Avanzas sparindikator.

”Vikten av att ha en buffert har blivit tydlig senaste åren. Inte minst tack vare den alltjämt höga inflationstakten och de kraftigt stigande räntorna. I Statistiska Centralbyråns senaste mätning över svenskarnas levnadsförhållanden framgick att var femte svensk inte skulle klara av en oväntad utgift på 13 000 kr. Givet läget kan det vara klokt att minska risken i hushållsekonomin vilket många nu verkar ta fasta på. På frågan ‘Hur sparar du idag?’ ökar sparkonto och amortering mest jämfört med föregående kvartal. Stigande sparkontoräntor och högre bolåneräntor har dessutom ökat attraktionskraften för sparformerna”, säger Nicklas Andersson.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera