måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Tjäna på börsens ras

Publicerad: 23 juni 2011, 11:47

Kortsiktigt finns det mycket att vara orolig för. För dem som är negativt inställda till börsen, presenterar Stephan Agerman här några utvalda sälj-ETF:er.

Ämnen i artikeln:

Stephan Agerman

ME

Magnus Eriksson


De fördelar som brukar framhävas med ETF:er är att de är billiga, att de är börsnoterade och att de är enkla och transparenta. En fördel som ofta glöms bort är möjligheten att gå kort, att tjäna pengar när aktiemarknaden går ner.

Historiskt har denna valmöjlighet endast varit tillgänglig för professionella investerare.

Med hjälp av ETF:er finns nu detta alternativ även för privatpersoner. De flesta sälj-ETF:er är hävstångs-ETF:er, det vill säga att de har en inbyggd multiplikatoreffekt.

Är dessa ETF:er lämpliga för alla?

Svaret är enkelt: nej. Min uppfattning baseras bland annat på det faktum att det finns hävstångs-ETF:er som har en daglig hävstång på 300 procent. Du bör vara van att handla med finansiella instrument och vara väldigt aktiv i dina placeringar för att satsa på den här typen av instrument.

Vad ska man tänka på?

Förstå det du köper. En sälj-ETF med 200 procents hävstång innebär att ETF:en går upp med cirka 2 procent om underliggande index faller med 1 procent under en handelsdag.

Detta gäller inte över flera handelsdagar. Avkastningen över en längre period kommer att vara ett resultat av de olika dagliga avkastningarna och inte periodens avkastning multiplicerat med aktuell hävstång.

Följ med. Bevaka dina innehav ofta, helst dagligen.

Ligg inte still för länge. Hävstångsfonder trivs bäst i en marknad med en tydlig trend.

Sprid dina inköp. Det är väldigt svårt att köpa vid helt rätt tillfälle. Sprid därför ut dina köp över dagen eller över flera dagar.

Jag har valt ut de sälj-ETF:er i USA som handlas mest aktivt och de som utvecklats bäst under den senaste månaden. Vidare har jag tagit med ett urval av de sälj-ETF:er som är noterade i Norden och då framför allt på Nasdaq OMX Stockholm.

För ett större utbud av sälj-ETF:er, gå till sajten etfsverige.se och kategorin ”Sälj/Kort”.

Vad ska man köpa?

Bästa ETF:en i år omräknat till svenska kronor är Xact Derivative Bear (ticker OBXEXD Bear) med en uppgång på cirka 9 procent i svenska kronor. I övrigt är många av sälj-ETF:erna på kraftigt minus eftersom börserna runt om i världen utvecklats positivt fram till ganska nyligen.

Utvecklingen under den senaste månaden är dock helt annorlunda. Den bästa ETF:en i vårt urval är Direxion Daily China Bear 3x Shares (ticker CZI) med en uppgång på 28 procent.

I år är dock avkastningen för samma instrument negativ. Detta visar tydligt att hävstångs-ETF:er endast ska innehas under kortare perioder.

Flera av de utvalda ETF:erna handlas i dagsläget över sina korta och långa trender uttryckt som 50-dagars och 200-dagars glidande medelvärden. Detta gäller framför allt instrumenten SpotR Bear OMXS30 och CZI.

När det börjar blåsa på börsen brukar mindre marknader som Sverige röra sig mest och så har skett även denna gång. För min egen del har jag därför tagit en mindre position i Xact Bear. På lång sikt är jag dock fortsatt positiv till börsen, eller ”bull”, men på kort sikt ser jag många orosmoment som inte kommer att lösas under de närmaste veckorna.

STEPHAN AGERMAN, Analytiker, ETFSverige.se

Krönika ursprungligen publicerad i Privata Affärer 7/2011 (22 juni)

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera