torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fonder

Svenska fonder tredje billigaste i Europa

Publicerad: 19 augusti 2016, 11:29

Foto: istockphoto

Det är billigt att spara i svenska aktiefonder. Enligt fondutvärderaren Morningstar har de svenskregistrerade fonderna den tredje lägsta avgiften i Europa. Trots det minskar vårt sparande i svenska fonder.


Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


Den svenska trenden följer den europeiska, då avgifterna genomgående är fallande, enligt en ny rapport från Morningstar.

Morningstars kartläggning omfattar analys av fonder från 21 olika länder och visar kostnaden utifrån vilket land fonden har sin hemvist, inte i vilket land fonden har sålts.

– Sverige har en fondmarknad som präglas av högt konsumentskydd och en väl fungerande konkurrens. Svenska fondsparare kan välja mellan fonder från många olika fondbolag och länder. Därför är det glädjande att se att Morningstars analys bekräftar att de avgifter som fondspararna betalar sjunker över hela linjen, säger Fredrik Nordström, vd för Fondbolagens förening.

Den kapitalviktade årliga avgiften för en svensk aktiefond är 0,94 procent, vilket är en sänkning med 1,09 procent jämfört med när Morningstar genomförde studien förra gången under 2013.

Det europeiska snittet för aktiefonders avgifter är 1,27 procent, vilket även det är en tydlig sänkning jämfört med undersökningen 2013.

Trots låga avgifter var hushållens direktägda nettosparande i svenskregistrerade fonder negativt, enligt ny statistik från SCB.

Totalt sålde hushållen fondandelar för drygt 2 miljarder kr mer än de köpte för. Motsvarande kvartal 2015 var det ett nettoinflöde på 9 miljarder kr.

null

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera